Να καταγγέλλουν τους προσωπικούς γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται, προτρέπει τους πολίτες με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Προσθέτει πως στην πλειονότητα τηρείται η διαδικασία για ορθή επικοινωνία των προσωπικών γιατρών με τους δικαιούχους που αναπτύσσουν συμπτωματολογία κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όσο και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, δρα Ανδρέα Χρυσάνθου, και ενημερώθηκε για την εφαρμογή των οδηγιών που δόθηκαν στους προσωπικούς γιατρούς σε σχέση με τη διαδικασία παρακολούθησης των δικαιούχων τους για τη νόσο COVID-19.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, προκύπτει ότι στην πλειοψηφία τηρείται η διαδικασία για ορθή επικοινωνία των προσωπικών γιατρών με τους δικαιούχους που αναπτύσσουν συμπτωματολογία κορωνοϊού και παραπομπή, μέσω της πλατφόρμας, των ατόμων αυτών στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για περαιτέρω χειρισμό, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σε ό,τι αφορά το θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις 31 Μαρτίου, η πληροφόρηση είναι ότι «μέχρι στιγμής έχει συνταγογραφηθεί και χορηγηθεί σε 30 ασθενείς, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που ετοίμασε η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών και κοινοποιήθηκε στους προσωπικούς ιατρούς»,  αναφέρει ο υπουργός.

Σε σχέση με τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών που καταγράφηκαν αρχικά για μη ανταπόκριση των προσωπικών γιατρών, ο κ. Ιωάννου σημειώνει ότι αυτές διερευνώνται από το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και πλέον ο αριθμός τους έχει περιοριστεί. «Στα θετικά επισημαίνω την ανταπόκριση των Προσωπικών Ιατρών να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζουν άμεσα τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα. Για τη μερίδα των Προσωπικών Ιατρών που δεν ανταποκρίνονται, προτρέπω τους δικαιούχους να απευθύνονται στον ΟΑΥ για να διερευνάται το παράπονό τους», τονίζει ακόμα ο υπουργός Υγείας.

Σχετικά, τέλος, με την ανησυχία που εκφράζεται από μερίδα γιατρών για έλλειψη αναλωσίμων, ο υπουργός σημειώνει: «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΣΙΙΣ-ΓεΣΥ ότι θα γίνουν ενέργειες ώστε μέρος των προμηθειών από την Κίνα να διοχετευτεί και στους Προσωπικούς Ιατρούς για να διασφαλιστεί η προστασία τους κατά την εξυπηρέτηση των πολύ επειγόντων περιστατικών που κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούν στα ιατρεία τους».