Η Κυβέρνηση είναι δίπλα στον παραγωγό και τον παραγωγό των λαϊκών αγορών και στηρίζει σθεναρά τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στη λαϊκή αγορά Δερύνειας με την ευκαιρία της επανέναρξης της λειτουργίας της, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώσαμε ότι η λαϊκή αγορά στη Δερύνεια λειτουργεί με τάξη και ασφάλεια. Είδαμε ικανοποίηση στους παραγωγούς οι οποίοι μπορούν και πάλι να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας από το χωράφι στον καταναλωτή, αλλά ταυτόχρονα είδαμε χαμόγελα στους καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν απευθείας από τον παραγωγό, ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τόσο τον Δήμαρχο Δερύνειας όσο και όλους όσοι συνέβαλαν «ώστε η λαϊκή αγορά να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτούργησε δηλαδή με ασφάλεια».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Καδής, «είναι δίπλα στον παραγωγό, στον παραγωγό των λαϊκών αγορών. Μέσα στα τελευταία μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται και μέτρο για την στήριξη των παραγωγών των λαϊκών αγορών, που τους τελευταίους δύο μήνες, αναγνωρίζουμε ότι πέρασαν δύσκολες στιγμές».

Ταυτόχρονα ο Υπουργός δήλωσε και «την σταθερή στήριξη της κυβέρνησης στον ευρύτερο αγροτικό τομέα» και σημείωσε πως «σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με όλους τους Υπουργούς Γεωργίας πριν από δύο μέρες όπου ο κάθε Υπουργός παρουσίαζε τα δικά του δεδομένα στη χώρα του, φάνηκε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες και τις λίγες χώρες που αντέδρασαν αμέσως με μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού».

Αφού ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη κατάσταση» ο Κώστας Καδής είπε πως «φαίνεται ότι διαμορφώνονται και νέα μέτρα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εργαλείων που διατίθενται για στήριξη του αγροτικού τομέα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγροτικό κόσμο ότι θα είμαστε δίπλα τους και είμαστε σε επαφή με τον Δήμαρχο και τις τοπικές αρχές στη Δερύνεια για να δούμε πως στηρίζουμε τη βελτίωση της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς».

Σήμερα διαπιστώσαμε, είπε ο Υπουργός, ότι η λαϊκή αγορά της Δερύνειας «είναι ένα πρότυπο ως προς το ότι απλοί παραγωγοί και όχι έμποροι, δίνουν τα προϊόντα τους και έτσι θέλουμε τις λαϊκές αγορές. Θα στηρίξουμε, για να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας, με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ενώ βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρνει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών κάτω από το δικό μας Υπουργείο, με την προϋπόθεση ότι στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχουν μόνο οι απλοί παραγωγοί».

Το μήνυμα που θέλω να στείλω, σημείωσε ο κ. Καδής «είναι ότι θέλουμε να στηρίξουμε τις λαϊκές αγορές γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς του τόπου μας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη λαϊκή αγορά υπάρχουν παραγωγοί από διάφορες περιοχές της Κύπρου όπως την Πάφο και το Τρόοδος που πουλούν παραδοσιακά προϊόντα, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «αυτό δείχνει ακριβώς ότι οι λαϊκές αγορές είναι για τους παραγωγούς όλης της Κύπρου. Το ίδιο είχαμε δει και στον Στρόβολο όταν είχαμε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τη λαϊκή αγορά» είπε και παραδέχθηκε πως «υπάρχει η ανάγκη στον απλό παραγωγό να προμηθεύσει τα προϊόντα του απευθείας στον κύπριο καταναλωτή».

Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι τις 09.30 το πρωί που περιδιάβαζε τη λαϊκή αγορά, «αρκετοί πάγκοι παραγωγών ήταν άδειοι κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα τους είχαν ήδη διατεθεί. Φαίνεται λοιπόν ότι και οι ίδιοι οι πολίτες το επιζητούν αυτό και είναι μια κατάσταση η οποία είναι ευρέως αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να τη στηρίξουμε».

Κληθείς να σχολιάσει παράπονα παραγωγών αναφορικά με τις αποζημιώσεις που έλαβαν για περσινές ζημιές, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «αυτές δόθηκαν ακριβώς όπως προέβλεπε η νομοθεσία και δόθηκαν έγκαιρα. Μάλιστα δόθηκαν πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε επίπεδο συνολικού προϋπολογισμού, απ’ ότι δίνονταν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κάποιες αδυναμίες και ότι χρειάζονταν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες έγιναν και να αναμένουν οι παραγωγοί μας επιπρόσθετη στήριξη μέσα στις επόμενες μέρες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, εξέφρασε ευχαριστίες στον Υπουργό Γεωργίας για την επίσκεψη του στη λαϊκή αγορά και πρόσθεσε πως αυτή «λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013. Σήμερα είδαμε ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές έχουν συμμορφωθεί τόσο με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας αλλά και της τοπικής αρχής. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι λαϊκές αγορές χρειάζονται τη στήριξη της τοπικής αρχής αλλά και του κεντρικού κράτους και θα στηρίξουμε τους παραγωγούς οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές σε πολύ καλές τιμές, φρέσκα και ποιοτικά».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «η λαϊκή αγορά είναι υπαίθρια και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, είναι πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να εργάζονται σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Γι ’αυτό ως τοπική αρχή ζητούμε να αποκτήσουμε ένα στέγαστρο ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα αλλά και καλύτερες εγκαταστάσεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

ΚΥΠΕ