Εάν οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις αποδεχθούν την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για την ΑΤΑ, τον επόμενο μήνα θα έχουμε αυξήσεις στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό του 2022 που είναι πάνω από 8,5%, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Σημείωσε παράλληλα ότι μια τέτοια εξέλιξη, σημαίνει ότι θα γίνει η μεγαλύτερη αναπροσαρμογή μισθών των τελευταίων 30 χρόνων, ωστόσο εάν προκύψει συμφωνία στο μακρινό μέλλον, θα ληφθεί υπόψιν ο πληθωρισμός του πρώτου εξαμήνου του 2023, που είναι πολύ χαμηλότερος.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι εάν οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία κατά την κοινή συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ατέρμονος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για κλιμακωτή ΑΤΑ η οποία να αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, ο Υπουργός Εργασίας, επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η διαφύλαξη του θεσμού και στη συνέχεια θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για βελτίωση του.

Μιλώντας για την οδηγία της ΕΕ για ρύθμιση της εργασίας με συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους εργασιακούς κλάδους, ο κ. Γιάννης Παναγιώτου επισήμανε ότι προωθείται σειρά φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων προς εργοδότες που έχουν συλλογικές συμβάσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας, ανέφερε σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων ότι με διάφορες δράσεις όπως η υπερωριακή εργασία στόχος είναι να καταβάλλονται, τον αμέσως επόμενο μήνα από την αίτηση.

Για το θέμα αυτό όπως εξήγησε, αναμένεται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις στις αρχές του καλοκαιριού.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: