Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συνιστά μέρα ανανέωσης της δέσμευσης για πιο συντονισμένες και πιο εντατικές προσπάθειες για εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
Το Υπουργείο σημειώνει ότι μέσω του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην προώθηση και εφαρμογή θυματοκεντρικών πολιτικών που θα εστιάζουν στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν υποστεί βία, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.
Στην Κύπρο, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλεια των θυμάτων κάθε μορφής έμφυλης βίας.
Για τον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μέσω αυτού ετοίμασε την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028.
Επίσης, προχωρεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 στην επιμόρφωση 75 λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής που ασχολούνται με το χειρισμό υποθέσεων έμφυλης βίας. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδεύσεις των λειτουργών εκπαίδευσης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η περαιτέρω επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών βίας γύρω από κρίσιμα ζητήματα έμφυλης βίας και κατ’ επέκταση η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αναφέρεται επίσς πως μέσω του Φορέα το Υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής αρωγής και συντονίζει τις ενέργειες για τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τα στατιστικά στοιχεία έμφυλης βίας σε παγκύπρια βάση.
Σημειώνεται ότι «το δικαίωμα των γυναικών να ζουν χωρίς βία προστατεύεται από διεθνείς Συμβάσεις όπως είναι η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των Γυναικών του ΟΗΕ και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».
Εξάλλου, σε χαιρετισμό της χθες σε διάσκεψη Τύπου του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ενόψει των 16ήμερων εκδηλώσεων για τη Βία κατά των Γυναικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου ανέφερε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο με καταστροφικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια που την υφίστανται.
«Η έμφυλη βία υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και επιτείνει υφιστάμενες ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Περαιτέρω, παρεμποδίζει και δυσχεραίνει την επίτευξη ισότιμης και συνεκτικής ανάπτυξης και προόδου σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής. Η βία σε βάρος των γυναικών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κακοποίησης, το οποίο εκτείνεται από τη σωματική, ψυχολογική, οικονομική και διαδικτυακή βία και φτάνει μέχρι και τη γυναικοκτονία», επεσήμανε.
Στην Κύπρο, συνέχισε, μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης το 2017 σημειώθηκαν σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο. Ανέφερε ενδεικτικά την ετοιμασία και ψήφιση των νομοθεσιών για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και του σεξισμού. Σπουδαίας σημασίας ήταν και η θέσπιση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος στον εφαρμοστικό νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, πρόσθεσε η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου.
Το πλαίσιο αυτό, είπε, ενισχύθηκε από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η δημιουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας» και η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Πρόσφατα, ο Συντονιστικός Φορέας προχώρησε στον καταρτισμό της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών για την περίοδο 2023-2028, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του Φεβρουάριο του 2023, ανέφερε.
Αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα, συνέχισε, είναι η ανάπτυξη κάθε δυνατής συνέργειας και συνεργασίας με όλες τις συναρμόδιες για το θέμα κυβερνητικές και μη υπηρεσίες, προκειμένου οι νέες νομοθεσίες και τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως και να εφαρμοστούν στην πράξη χωρίς καθυστέρηση.
πηγή ΚΥΠΕ