Αν είναι κάτι που ήρθε για μείνει μέσα από την κρίση του κορωνοϊού, είναι η αναγκαιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία», ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Η αναγκαιότητα της επικοινωνίας, όπως είπε, ανέδειξε την τεχνολογία ως έναν πολύ ισχυρό φορέα στον πόλεμο κατά του κορωνοιού.

Έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα για ηλεκτρονική καταγραφή και διεκπεραίωση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και την εφαρμογή «Ιχνηλάτης» για εντοπισμό των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μεγάλη καινοτομία χαρακτήρισε ο Υφυπουργός και το ηλεκτρονικό σύστημα που στήθηκε για ηλεκτρονική καταγραφή των αιτήσεων για τα διάφορα έκτακτα επιδόματα του κράτους. Μετά από έναν τιτάνιο αγώνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, έγινε κατορθωτό να πληρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών μέσα σε δύο μέρες, ανέφερε ο Κυριάκος Κόκκινος.

Άλλες δράσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία, όπως είπε, είναι η τηλεκπαίδευση μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση καθώς και οι συνεδριάσεις διαφόρων σωμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης.

205 χιλιάδες μηνύματα για μετακινήσεις την ημέρα

205 χιλιάδες μηνύματα στέλνονται στο 8998 κατά μέσο όρο την ημέρα για μετακινήσεις πολιτών, ανέφερε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, σημειώνοντας ότι τα μισά από τα μηνύματα είναι για έγκριση στην κατηγορία 2, που αφορά στην αγορά αγαθών από τις υπεραγορές. Μια δεύτερη κατηγορία για την οποία ζητούνται μετακινήσεις είναι για την σωματική άσκηση, πρόσθεσε.

Πλατφόρμα για εισηγήσεις από ερευνητές

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε εφαρμογή πλατφόρμα στην οποία εταιρείες, ερευνητές και άλλα οργανωμένα σύνολα, θα μπορούν να υποβάλουν εισηγήσεις για προγράμματα και εφαρμογές που θα συμβάλουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, τα οποία το κράτος θα στηρίξει οικονομικά.