Εκκλήσεις στους αιμοδότες να προσέλθουν για αίμα για να διασφαλιστεί η συνεχής προσφορά επαρκούς ποσότητας παραγώγων αίματος στους ασθενείς μας απευθύνει το Κέντρο Αίματος. Την Τρίτη, 24 Μαρτίου, καταγράφηκε η χαμηλότερη προσφορά αίματος στην ιστορία της αιμοδοσίας στον τόπο μας και για πολλές ώρες στο σύστημα μηχανογράφησης του Κέντρου Αίματος δεν έγινε καμία καινούργια εγγραφή αιμοδότη.

“Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας και όλη η ανθρωπότητα, το προσωπικό του Κέντρου Αίματος σας απευθύνει ένα θερμό κάλεσμα αγάπης, ένα κάλεσμα για κοινωνική αλληλεγγύη και αλτρουισμό”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που στάληκε σήμερα.

Τονίζεται πως στο Διάταγμά του, ο Υπουργός Υγείας συμπεριέλαβε τη μετάβαση για αιμοδοσία στις κατηγορίες, για τις οποίες δίνεται προσωρινή άδεια για μετακίνηση και ότι αυτό και μόνο δείχνει την αδήριτη ανάγκη να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ροή αιμοδοτών και τη συνεχή προσφορά παραγώγων αίματος, που είναι ζωτικής σημασίας για πολλές ομάδες συνανθρώπων μας, ανάμεσα σε αυτούς, ασθενείς στα χειρουργικά τραπέζια, τραυματίες, θαλασσαιμικοί, ασθενείς των αιματολογικών και παιδογκολογικών θαλάμων και πολλοί άλλοι.

Σημειώνεται πως το προσωπικό του Κέντρου Αίματος, με πλήρη συνείδηση της ευθύνης, είναι συσπειρωμένο στην πρώτη γραμμή, προετοιμασμένο να υποδεχτεί τους αιμοδότες, πάντοτε λαμβάνοντας πλήρως όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, τα οποία ανακοινώθηκαν. 

“Για αυτό σας καλούμε να τηρήσετε, με όλη την υπευθυνότητα που σας χαρακτηρίζει, όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες: Συμπληρώστε το σχετικό έντυπο ή στείλτε μήνυμα στον αριθμό 8998 με την επιλογή 1 και βοηθήστε τους συμπολίτες μας που χρειάζονται αίμα”, τονίζεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εικόνα μπορεί να ανατραπεί και οι συμπατριώτες μας να αποδείξουν έμπρακτα για ακόμα μια φορά ότι δικαίως θεωρούνται «πρωταθλητές αιμοδοσίας», δίνοντας τη δυνατότητα στο Κέντρο Αίματος να συνεχίσει να προσφέρει στους ασθενείς επαρκείς ποσότητες παραγώγων αίματος, που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

Οι σταθμοί αιμοδοσίας λειτουργούν προσωρινά στα ακόλουθα σημεία:
Λευκωσία: Κέντρο Υγείας Έγκωμης
Λεμεσός: Αίθουσα Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας
Λάρνακα: Αίθουσα Εκδηλώσεων πρώην Συν. Ταμ. Αμμοχώστου, Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Κυπριανού
Πάφος: Αίθουσα Εκκλησίας Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, Οδός Ελλάδας
Αμμόχωστος: Αίθουσα Εκκλησίας Παναγίας Λιοπέτρι.
Τα προγράμματα αιμοδοσιών και τα ωράρια θα ανακοινώνονται στα ΜΜΕ και βρίσκονται αναρτημένα στο facebook στη σελίδα μας, «Κέντρο Αίματος Κύπρου/Cyprus Blood Establishment». Επίσης θα αποστέλλονται γραπτά μηνύματα στους αιμοδότες μας, με σκοπό  να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να προσέρχονται στους χώρους αιμοδοσίας, άτομα που τις τελευταίες 28 ημέρες ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου, που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου ή/και που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ