Πάνω από 294 χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του νέου κορωνοιού, από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο, μέχρι τις δέκα χθες βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4.305.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη.
Ωστόσο, ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο 473 χιλιάδες από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.
Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο από πλευράς θανάτων, όσο και κρουσμάτων. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Στο Μεξικό, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε τις 4.000 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 40.000.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας της χώρας επιμένουν να τονίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επισήμως επιβεβαιωμένων, με δεδομένο ότι τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι λίγα αναλογικά με τον πληθυσμό.
Παρ’ όλα αυτά, η μεξικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων το προσεχές διάστημα, πιεζόμενη από τις ΗΠΑ, ειδικά από μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας στον βορρά, η δραστηριότητα των οποίων χαρακτηρίζεται πλέον απολύτως απαραίτητη.
Στη Ρωσία, άλλοι 58 ασθενείς υπέκυψαν στην νόσο COVID-19 στη Μόσχα, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην πρωτεύουσα της χώρας να αυξάνεται σε 1.290, ανακοίνωσε το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης.
Μέχρι στιγμής οι αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν ανακοινώσει συνολικά 2.212 θανάτους από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο SARS-Cov-2.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες αναφέρθηκαν τρία κρούσματα μόλυνσης από κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 7 την προηγουμένη.
Και στις τρεις περιπτώσεις επρόκειτο για κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, διευκρίνισε το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Στην Κίνα δεν έχει αναφερθεί θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.
Στο μεταξύ, για παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένεια, σε συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπισή της.
«Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση», δήλωσε η Ντέμπορα Κέστελ διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας του ΠΟΥ.
Παρουσιάζοντας έρευνα του οργανισμού και οδηγίες για τη νόσο covid-19 και την ψυχική υγεία, η Κέστελ επεσήμανε ότι είναι πιθανή μια άνοδος του αριθμού και της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ