Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες οι εμβολιασμοί με την 1η δόση στην Κύπρο και οι αρμόδιοι αισιοδοξούν ότι μπορεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία ορόσημο που έχει τεθεί, για την ανοσία του πληθυσμού στον τόπο μας, με τον εμβολιασμό πέραν το 60% του πληθυσμού, αυτό να επιτευχθεί και να δημιουργηθεί τείχος προστασίας ανάμεσα στους πολίτες, για να επιστρέψουν πιο θωρακισμένοι στην κανονικότητα.

Με το που έσπασε το φράγμα των 300.000 εμβολιασμών με τουλάχιστον μια δόση στις ελεύθερες περιοχές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα.

Με ανάρτηση στο Twitter, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει λακωνικά: «Εμβολιαζόμαστε, κανείς απροστάτευτος».

Σκέψεις για να ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού για AstraZeneca, για όλες τις ηλικίες, κάνει το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Καινοτομίας δηλώνει ετοιμότητα να το πράξει.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o υφυπουργός Έρευνας, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η Πύλη για όλες της ηλικίες, ωστόσο, τόνισε πως το πράσινο φως θα πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

«Εξαρτάται και από τη ζήτηση αλλά και το αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Ήδη δόθηκαν 25 χιλιάδες σε προσωπικούς ιατρούς», ανέφερε ο κ. Κόκκινος, ενώ υπέδειξε πως το Υφυπουργείο είναι σε ετοιμότητα ώστε να προχωρήσει άμεσα σε μια παράλληλη εφαρμογή.

Το Υπουργείο Υγείας θα παράσχει το Σαββατοκύριακο στα άτομα 50 έως και 58 ετών άλλη μια ευκαιρία για διευθέτηση ραντεβού.

Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου, η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει το Σάββατο και την Κυριακή, αποκλειστικά για άτομα των συγκεκριμένων ηλικιών, που είτε δεν πρόλαβαν είτε δεν επιθυμούσαν να διευθετήσουν ραντεβού κατά τις ημερομηνίες που ήταν στη διάθεσή τους προηγουμένως.

Αύριο Παρασκευή, η Πύλη θα είναι εκ νέου ανοικτή για την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα από αυτή που λειτούργησε την Τετάρτη, με δικαίωμα ραντεβού να λαμβάνουν για πρώτη φορά τα άτομα ηλικίας 22-24 ετών.

Το lockdown συνέβαλε σημαντικά ώστε να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Μαρία Κολιού.

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τη μείωση του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία, αποδίδοντας το γεγονός στην πρόοδο του εμβολιαστικού πλάνου.

Η κα. Κολιού επανέλαβε ότι όσοι εμβολιάζονται, διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό, θα είναι ασυμπτωματικοί ή θα έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Ερωτηθείσα για τη φιέστα των οπαδών της Ομόνοιας, η Μαρία Κολιού έκαμε λόγο για ένα επίφοβο γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων. Ανέφερε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Προβληματισμός για την απολύμανση των σχολείων μετά τις εκλογές

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε σήμερα στο Κανάλι 6 πως, μετά που υπήρξε δέκτης ανησυχιών και παραστάσεων από γονείς, έχει προτείνει στα Υπουργεία υγείας και Παιδείας όπως τα σχολεία παραμείνουν κλειστά την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ώστε να δοθεί χρόνος να απολυμανθούν οι σχολικοί χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της διαδικασίας των εκλογών.

Ο κ. Έλληνας μας είπε πως συζήτησε το θέμα και με τους δύο Υπουργούς και πως θα ξεκαθαρίσει από εβδομάδας τι θα γίνει.