Σε δύο δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, τα οποία σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, πιο γνωστό και ως «χρυσά» διαβατήρια, εμπλέκονται η Κύπρος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που δημοσιεύθηκε χθες βράδυ, εξηγεί πως μπορεί ένας υποτιθέμενος εγκληματίας και φυγόδικος Κινέζος επενδυτής να ξεπλύνει χρήμα μέσω εξαγοράς ποδοσφαιρικών ομάδων στην Αγγλία, ξεγελώντας τις βρετανικές ποδοσφαιρικές αρχές. Με βάση τις αναφορές του χρηματοοικονομικού συμβούλου, Κρίστοφερ Σάμιουελσον, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ, χρειάζεται ένα διαβατήριο και ο πιο εύκολος τρόπος να το εξασφαλίσει ο υποτιθέμενος επενδυτής είναι μέσω της Κύπρου, όπως είπε.

Η επόμενη μέρα της δημοσίευσης του ντοκιμαντέρ δεν έφερε κάποια επίσημη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρεται ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημειώνει πως δεν ευσταθεί η αναφορά του ντοκιμαντέρ σε Κύπριο Υπουργό που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός από τους πρωταγωνιστές του ρεπορτάζ, είχε ταξιδέψει στην Αγγλία για να υπογράψει μέσα σε πρεσβεία τα έγγραφα παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου σε Ρώσο πελάτη τους. Προσθέτει ότι τα όσα αναφέρονται είναι αναλήθειες που λέχθηκαν από μη αξιόπιστα άτομα, με σκοπό να πείσουν τους πελάτες τους για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν κατονομάζεται, ωστόσο, η πηγή της εφημερίδας.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα ο όμιλος Giovani, στην οποία σημειώνεται ότι ούτε ο όμιλος, ούτε ο διευθύνων σύμβουλός του, είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο Αγγλικό ποδόσφαιρο και χαρακτηρίζεται ανυπόστατη η σύνδεση του ομίλου με αγοραπωλησίες αγγλικών ομάδων.

Ο όμιλος προσθέτει, επίσης, ότι ουδέποτε συνεργάστηκε επαγγελματικά ή άλλως πως με οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ ως μεσάζοντες ομάδων και ότι εξ όσων γνωρίζει, κανένας πελάτης του δεν είναι μέτοχος ή στέλεχος σε Αγγλική ομάδα. Η επιμονή του δικτύου Al Jazeera να παρουσιάζει τον Όμιλο Giovani και στελέχη του ως τους πρωταγωνιστές του ΚΕΠ είναι άξια απορίας, εφόσον αποδεδειγμένα και αναμφισβήτητα η συμμετοχή του Ομίλου στο ΚΕΠ ως παρόχου, αλλά ακόμα και ως κατασκευαστή ακινήτων, ήταν περιορισμένη», επισημαίνεται ακολούθως.

Έπαυλη Σαουδάραβα και Πρόεδρος

Το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στον Σαουδάραβα Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz και σε άλλα 41 μέλη της οικογένειάς του, καθώς και της χρήσης του τζετ του επιχειρηματία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναφέρει το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP με εκτενές δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι χρυσοί φίλοι και γείτονες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην έπαυλη που αγόρασε ο Σαουδάραβας φίλος του Προέδρου, δίπλα από την κατοικία Αναστασιάδη στη Λεμεσό και πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ζάμπλουτος Ρώσος, ο οποίος απέκτησε επίσης κυπριακή υπηκοότητα, ενώ ήταν και συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας, κ. Πούτιν.

Επαναλαμβάνεται, επίσης, ότι η δεύτερη σύζυγος του επιχειρηματία έλαβε διαβατήριο τον Αύγουστο του 2015, λίγες μέρες αφότου ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας bin Mahfouz για το πρώτο από τα δύο ανεπίσημα ταξίδια στις Σεϋχέλλες.