Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πανδημία, τόνισε η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία έστειλε το μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική ή ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια για αυτή.

«Μετά από δύο μήνες που είχαμε μια σταθεροποίηση στους αριθμούς και μείωση, τώρα έχουμε μια σταθερή αύξηση σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη» και «τα εμβόλια είναι και παραμένουν η μοναδική ασπίδα που έχουμε ενάντια του κορωνοϊού», είπε η κ. Κυριακίδου, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι έχει καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός της ΕΕ, ο οποίος έχει εμβολιαστεί πλήρως, πέραν του 75% και πρόσθεσε ότι «προχωρούμε και με την θεραπευτική στρατηγική με τα φάρμακα και υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο 10 πιθανών φαρμακευτικών σχημάτων».

Ανέφερε ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει στις επόμενες εβδομάδες και πιθανό να έχουμε θετική σύσταση για τρία φάρμακα, αλλά δεν είναι η λύση για την Covid – 19».

«Με την αλλαγή του καιρού, με την έλευση του χειμώνα, με τη χαλάρωση των μέτρων και με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε κάποιες χώρες, βλέπουμε να υπάρχει μία αύξηση των περιστατικών», πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι σειρά κρατών αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας τους και κυρίως οι χώρες που δεν έχουν πετύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ανέφερε επίσης ότι δύο χώρες έχουν ενεργοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας για να τους ενισχύσουμε με φάρμακα ενώ «νοσηλεύονται ασθενείς από μια χώρα σε άλλη γιατί έχουν γεμίσει οι εντατικές».

Η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ακόμη ότι έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια για τα παιδιά και αξιολογείται το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5 – 12 ετών.

Ανέφερε ότι σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, σήμερα «έχουμε εμβόλια που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Πρόσθεσε ότι «τα άτομα τα οποία ως επί των πλείστων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και στις εντατικές είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η κ. Κυριακίδου είπε ότι παρακολουθούνται για 22 μήνες όλες οι μεταλλάξεις μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων και πρόσθεσε σε σχέση με την τελευταία μετάλλαξη ότι «δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία ο Οργανισμός να θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια αναβάθμιση του τρόπου που αντιμετωπίζεται».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σχεδόν 100% των περιστατικών covid – 19 είναι μετάλλαξη Δέλτα».