Συνεχίζεται το ξεκλήρισμα του πιο απειλούμενου είδους πτηνού στην Κύπρο. Ένας ακόμα Πυρόχρους Γύπας (Gyps fulvus), ηλικίας έξι χρόνων, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, βρέθηκε χθες νεκρός βόρεια του αυτοκινητόδρομου πλησίον της κοινότητας Παραμάλι στην Λεμεσό.

Το Κανάλι 6 διερεύνησε το θέμα, μετά από καταγγελία ακροατή, ο οποίος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι εντοπίστηκε δηλητήριο στην περιοχή, και νεκρός σκύλος σε σωρό σκουπιδιών στην Πάχνα.

Σε δηλώσεις του στον Σταθμό μας ο αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας Χάρης Χατζηστυλλής ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως ο θάνατος του γύπα φαίνεται ότι προήλθε από δηλητηρίαση.

Ο κ. Χατζηστυλλής επισήμανε ακόμα ότι ο γύπας εντοπίστηκε χθες το πρωί νεκρός μετά από τις ενδείξεις στον πομπό παρακολούθησης του και πρόσθεσε ότι ειδοποιήθηκαν οι Βρετανικές Βάσεις καθώς το πουλί εντοπίστηκε σε περιοχή που εμπίπτει εντός των ορίων των Βάσεων.

Η σωρός του νεκρού γύπα όπως είπε έχει παραληφθεί ως τεκμήριο και μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, όπου θα γίνει νεκροψία και οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις για να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχειά της Υπηρεσίας Θήρας απέμειναν στη φύση μόλις 17 γύπες. Υπάρχουν ωστόσο άλλα 14 πτηνά, σε κλουβί προσαρμογής και θα απελευθερωθούν τους επόμενους μήνες.

Προειδοποίησε το Κόμμα για τα Ζώα

Για άλλη μια φορά εγείρονται βασανιστικά ερωτήματα, αφού σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων το φαινόμενο δηλητηρίασης γυπών είναι συχνό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών το Κόμμα για τα Ζώα τονίζει ότι είναι εγκληματικά απαράδεκτη η μέχρι σήμερα προσπάθεια για την διάσωση του γύπα υπενθυμίζοντας την τελευταία περίπτωση θανάτου δύο νεοσσών στη φωλιά τους από δηλητηρίαση.

Αναφέρει ακόμα ότι τα διάφορα προγράμματα που έτρεχαν από το 2005 έχουν καταλήξει σε αποτυχία με μόνο θύμα τα ίδια τα πτηνά. Οι λόγοι της αποτυχίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι ο πυροβολισμός γυπών, η δηλητηρίαση λόγω τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων για αλεπούδες και κυνηγόσκυλα, η μείωση της τροφής και οι προσκρούσεις σε καλώδια.

«Πρέπει να υπάρξουν καταδίκες»

Σε δηλώσεις του στο Κανάλι ο διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου – Birdlife Μάρτιν Χέλιγκαρ επισήμανε ότι το γεγονός προκαλεί απογοήτευση, ωστόσο όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης του σπάνιου, γύπα έχουν επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος.

Άρχισε όπως είπε, να αποδίδει η ομάδα εκπαιδευμένων σκύλων που εντοπίζουν τις φόλες, ενώ πέρυσι υπήρξε και η πρώτη καταδίκη για θανάτωση άγριων πτηνών. Ο κ. Χέλιγκαρ επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει κουλτούρα μη δηλητηρίασης ζώων, ενώ για το συγκεκριμένο περιστατικό είπε ότι εάν διαπιστωθεί δηλητηρίαση πρέπει να υπάρξουν και καταδίκες.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε βάθος χρόνου στη βάση πρακτικών που εφαρμόζονται παγκοσμίως, θα γίνει κατορθωτό να διασωθούν οι γύπες στην Κύπρο.

*φωτογραφίες από Birdlife