Η επιδημία του νέου κορονοϊού σταμάτησε να αυξάνεται στη Βραζιλία, δεύτερη χώρα περισσότερο πληγείσα από την Covid-19 στον κόσμο σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις αρχές να αδράξουν αυτή την “ευκαιρία για να θέσουν υπό έλεγχο τη νόσο, να την αποκρούσουν, να εξαλείψουν τη διασπορά της”.

“Η αύξηση στη Βραζιλία δεν είναι πλέον εκθετική, η επιδημία σταμάτησε να αυξάνεται ραγδαία”, δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ράιαν δήλωσε ότι ο δείκτης “R” — ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής του ιού — τώρα δείχνει να είναι μεταξύ 0,5 και 1,5 σε όλες τις πολιτείες της χώρας και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα 40.000 με 45.000 κρούσματα ημερησίως. Την περίοδο Απριλίου-Μαΐου ο δείκτης “R” ήταν πάνω από 1,5 ή 2.

“Ο ιός δεν διπλασιάζεται στην κοινότητα όπως πριν, αλλά δεν υπάρχει καμιά απολύτως εγγύηση ότι θα υποχωρήσει από μόνος του”, τόνισε.

Η Βραζιλία πέρασε την Πέμπτη το όριο των 2 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό παρουσιάζοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με τη χώρα να πλησιάζει τους 80.000 θανάτους.