Βουτιά πραγματοποιούν την Τετάρτη τα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τον αυξανόμενο πληθωρισμό κλονίζουν το χρηματιστηριακό κλίμα, μετά και τη μεγάλη αύξηση κατά 9% των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία και την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών στον Καναδά, που ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο βρετανικός πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλότερο ποσοστό από το 1982 καθώς εκτινάχθηκαν στα ύψη οι λογαριασμοί ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός στον Καναδά αυξήθηκε στο 6,8% τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καταλυμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Ο βρετανικός πληθωρισμός είναι πλέον ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, αλλά οι τιμές αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια παρά τον πιθανό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, όπως καταδεικνύεται και από τη μείωση στην κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Στη Γουόλ Στριτ, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,56% ή 835 μονάδες, στις 31.819 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει μεγάλη πτώση κατά 3,11% ή 128 μονάδες, στις 3.960 μονάδες, και ο Nasdaq πραγματοποιεί βουτιά 3,77% ή 451 μονάδες, στις 11.533.

Στη ζοφερή εικόνα που προκαλεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός προστέθηκαν την Τετάρτη και τα οικονομικά αποτελέσματα της Target Corp, της οποίας τα τριμηνιαία κέρδη μειώθηκαν κατά 50% καθώς η εταιρεία πλήγηκε από την αύξηση του κόστους καυσίμων και ναύλων.

Οι μετοχές της εταιρείας πραγματοποιούν βουτιά κατά 24% στη Γουόλ Στριτ μετά την προειδοποίηση και της Walmart Inc ότι θα παρουσιάσει παρόμοια εικόνα.

Πηγή: Reuters