ενημέρωση 17:00

«Αρμαγεδδών» σαρώνει τα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποεπενδύονται μαζικά από τα ριψoκίνδυνα assets λόγω των ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. 

O S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 8,14%, πάνω από το όριο του -7%, οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για 15 λεπτά.

Αυτή την ώρα οι δείκτες στη Wall Street υποχωρούν πάνω από 9,5%, ενώ και στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια καταγράφουν βαριές απώλειες που ξεπερνούν το 9%.

Στη Wall Street, η μετοχή της Apple πραγματοποιεί βουτιά πάνω από 11%, μετά την επιβολή προστίμου 1,2 δισ. δολαρίων από τις γαλλικές αρχές.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Oι μετοχές της Delta και της United βουλιάζουν πάνω από 13%, ενώ η μετοχή της American Airlines διαπραγματεύεται με απώλειες της τάξης του 20%.

Στο μάτι του κυκλώνα και ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America, η JP Morgan, Goldman Sachs και Citigroup να κατρακυλούν πάνω από 12%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γκρεμίζεται 9% στα 28,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ απώλειες 3,5% σημειώνει ο χρυσός στα 1.462 δολάρια ανά ουγκιά.

Βαθύ κόκκινο και στην Ευρώπη. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX βυθίζεται 8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 7%, στο Παρίσι ο CAC 9%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 10%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 10%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 8,7%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI οδηγούν την πτώση. ΕasyJet, η ιδιοκτήτρια της British-Airways, IAG και η Air France-KLM είναι στους μεγαλύτερους χαμένους του Stoxx 600, καθώς ο κορωνοϊός έχει φέρει σε αδιέξοδο τις διεθνείς μεταφορές.

Η Goldman Sachs προχωρά σε μία ζοφερή πρόβλεψη, ότι η αμερικανική οικονομία είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση και προβλέπει -5% έως -7% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο του 2020, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε -8,4%.

Ταυτόχρονα ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες ή πτώση -26% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Πηγή: cnn.gr