Τα λάθη, οι παραλήψεις, οι πολιτικές και ενδεχομένως οι ποινικές ευθύνες που αντιστοιχούν διαχρονικά σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση των αγνοουμένων από το 1974 μέχρι σήμερα τέθηκαν το πρωί ενώπιον της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο υποθέσεις συγγενών αγνοουμένων των οικογενειών Πάλμα και Πασιά. Οι δύο οικογένειες προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση του δικαιώματος για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής καθώς για πολλά χρόνια ενώ το κράτος γνώριζε, παρέλειψε να ενημερώσει για το θάνατο και την ταφή των συγγενών τους.
O Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι αναμένεται σχετική έκθεση από τη Νομική Υπηρεσία και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα εφαρμοστεί. Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα κατά πόσο θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πεσόντων που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους στα κοιμητήρια Λακατάμειας και Κωνσταντίνου και Ελένης.