Αυτή τη στιγμή βιώνουμε το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας πως με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική.

Σε δηλώσεις της σε Κύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα. Κυριακίδου τόνισε την ανάγκη όπως οι πολίτες εμβολιαστούν κατά της COVID-19, υπογραμμίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι θέμα προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τον περίγυρό μας και την κοινωνία ευρύτερα.

Κάλεσε επίσης τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σημειώνοντας πως και τα εμβόλια για τα παιδιά έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανέφερε ακόμη πως και οι έγκυες χρειάζεται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό για να προστατέψουν και τον εαυτό τους και το παιδί τους, σημειώνοντας πως αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με την οποία συζήτησε το θέμα αυτό.

Σε σχέση με το θέμα των φαρμάκων είπε πως έχουν εγκριθεί τρία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και πως αναμένει ότι θα εγκριθούν άλλα δυο αυτή την εβδομάδα.

Είπε ακόμη πως προχωρούν με μια διαδικασία κοινών προσφορών, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους και να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση στα φάρμακα.

Σημείωσε επίσης πως δημιουργήθηκε ένα χαρτοφυλάκιο με 10 πιθανά θεραπευτικά σχήματα.

Αναφερόμενη στα υφιστάμενα δεδομένα, η κα. Κυριακίδου είπε πως αυτή τη στιγμή το 90% των περιστατικών αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, σημειώνοντας παράλληλα πως η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα. Σημείωσε πως αναμένεται ότι η γρήγορη εξάπλωση της Όμικρον θα δημιουργήσει νέα πίεση πάνω στα συστήματα υγείας των κρατών μελών.

Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 797 κρούσματα σε πληθυσμό 100 χιλιάδων. Σημείωσε πως 66% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις του εμβολίου, και 62 εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις έγιναν μέχρι χθες στην ΕΕ.

Η κα. Κυριακίδου είπε πως ο εμβολιασμός κρίνεται πιο σημαντικός από ποτέ όπως είναι τα πράγματα τώρα, διότι έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα και μια πολύ γρήγορη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον.

Δεν έχουμε ακόμα πλήρη επιστημονική εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον, ξέρουμε για τη μεταδοτικότητά της και ότι αυτό που επιβάλλεται είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με την ενισχυτική δόση, σημείωσε.

Ανέφερε πως τα εμβόλια μάς παρέχουν μια πολύ σημαντική προστασία ώστε να μην νοσήσουμε σοβαρά ή να χάσουμε τη ζωή μας.

Πρόσθεσε πως έχουν εξασφαλιστεί αρκετές δόσεις εμβολίων “ώστε να καλύψουμε τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, και τον παιδικό πληθυσμό, και με την ενισχυτική δόση”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκαν περίπου 17 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Αυτό είναι καλό, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας.

Είπε πως “το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πολίτες με τον εμβολιασμό τους και ότι η ενισχυτική δόση τους προστατεύει”.

Η κα. Κυριακίδου ανέφερε πως έχει ζητήσει να γίνει στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης στα κράτη μέλη προς τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση, μέσα από την ενημέρωση με επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή: ΚΥΠΕ