Μαίνεται ακόμη  η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 12:39 μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι στην Πάφο, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε προς τις κοινότητες Κούρτακα, Λεμόνα και Χούλου, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Ψάθι, Πολέμι και Χούλου. Η κατασταση φαίνεται να βελτιώνεται καθώς έχουν κοπάσει οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να δαμάσουν την πύρινη λαίλαπα.

Λόγω της κρισιμότητας της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός στο ΚΣΕΔ Λάρνακας και η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Άμυνας καθώς και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύρχου Νίκου Λογγίνου, του Αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Σάββα Ιεζεκιήλ. Γίνονται παράλληλα προσπάθειες για ενίσχυση των προσπαθειών κατάσβεσης από εναέρια μέσα από το εξωτερικό, ενώ ετοιμάζονται να μπουν στην μάχη τα δύο αυστραλιανά air tractor.

Σε δηλώσεις στο ΚΣΕΔ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και είναι πολύ ιδιόμορφο το έδαφος της συγκεκριμένης περιοχής, πολύ απροσπέλαστο με δύσβατες περιοχές που καθιστούν πολύ δύσκολη την προσέγγιση από τις επίγειες δυνάμεις.

«Έχει γίνει αγώνας από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ούτως ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν την πυρκαγιά, παρόλα ταύτα όμως η πυρκαγιά μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι ανεξέλεγκτη, κινείται ανατολικά και μετά την κοινότητα Ψάθι και Πολέμι κατευθύνθηκε προς τις κοινότητες Κούρτακα, Λεμόνα και Χούλου», είπε, προσθέτοντας ότι κατόπιν αξιολόγησης και η Χούλου έχει εκκενωθεί από την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεττής επιβεβαίωσε ότι κάποια άτομα, ειδικά στην κοινότητα Ψάθι κινδύνευσαν, χωρίς τελικά να αναφερθούν τραυματισμοί, ενώ στην κοινότητα Ψάθι υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, αφού, όπως είπε, η πυρκαγιά πέρασε μέσα από την κοινότητα. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αφού πρόκειται για οικιστική περιοχή μέσα σε δασογενή περιοχή, πυκνή άγρια βλάστηση. Άρα προφανώς ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες στην κοινότητα Ψάθι και πιθανότατα σε κάποιες κατοικίες – πολύ πιο λίγες – στην κοινότητα Πολέμι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι εδώ και αρκετή ώρα γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει ενίσχυση σε εναέρια μέσα.

«Είναι σε επαφή σε επίπεδο Υπουργών και η Ιορδανία και το Ισραήλ και η Ελλάδα αλλά και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός RescEU μέσου του οποίου θα ενεργοποιηθεί και η Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που βρισκόταν σε συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας αιτήθηκε την ενίσχυση σε εναέρια μέσα «και υπήρξε άμεση ανταπόκριση ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν τουλάχιστον τέσσερα ελικόπτερα για να προσέλθουν στην πυρκαγιά».

Ωστόσο, ο κ. Κεττής είπε ότι βάσει του επιχειρησιακού πλάνου υπάρχουν κάποιοι έλεγχοι οι οποίοι πρέπει να γίνουν, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα αλλά γίνεται εντατική προσπάθεια ώστε να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην Κύπρο.

Παράλληλα, όπως είπε, γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια, όταν και εφόσον ετοιμαστούν επιχειρησιακά και όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του πληρώματος όσο και των αεροσκαφών να ενεργοποιηθούν τα δύο αυστραλιανά πυροσβεστικά αεροσκάφη αυστραλιανά air tractor που έφθασαν νωρίς σήμερα στην Κύπρο.

«Γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθούν αυτή τη στιγμή και να προσπαθήσουν να επιχειρήσουν ακόμη και σε λίγη ώρα», είπε.

Ερωτηθείς εξάλλου για την φωτιά που ξέσπασε σε συνεργείο στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου, ο κ. Κεττής είπε η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και για το έργο της κατάσβεσης εργάστηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα. Σημείωσε ακόμη ότι προληπτικά έχει προσέλθει ασθενοφόρο και έδωσε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες στον ιδιοκτήτη του συνεργείου, καθότι είχε εισπνεύσει καπνούς κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Αστραπιαία η επέκταση της φωτιάς, λέει στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Πολεμίου

«Η σπίθα έγινε λαίλαπα» ανέφερε ο κοινοτάρχης Πολεμίου Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, του τηλεφώνησαν στη 13:00 για την εκδήλωση μιας μικρής πυρκαγιάς στο Ψάθι. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η επέκταση της ήταν αστραπιαία με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρθηκε και στη δυσκολία κατάσβεσης της φωτιάς, λόγω και της «ελλιπούς οργάνωσης» κατά την αναφορά του.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου, η φωτιά κατέκαψε κατοικίες στο Ψάθι και ακολούθως 2-3 κατοικίες στο Πολέμι. Εξέφρασε την ανησυχία του και ευχήθηκε για γρήγορη κατάσβεση.

Στο έργο της κατάσβεσης πέρα από τα επίγεια και εναέρια μέσα συνδράμουν και κάτοικοι των κοινοτήτων. Τα αίτια της πρόκλησης της φωτιάς θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.