Οι ενέργειες της Αστυνομίας στη υπόθεση της δολοφονίας του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη έγιναν στη βάση του μαρτυρικού υλικού που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο διερεύνησής της, με αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου.
 
Η Αστυνομία, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, «απορρίπτει τους ισχυρισμούς του δικηγόρου Αντώνη Δημήτριου, σε σημερινή γραπτή δήλωση του, η οποία αναπαράχθηκε από διάφορα ΜΜΕ». Στη δήλωση του δικηγόρου εκ μέρους των πρώην υπόπτων σχετικά με την υπόθεση, γίνεται αναφορά στον υπεύθυνο του ΤΑΕ για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Ο κ. Αντρέου στη γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει μια πολύ σοβαρή υπόθεση, αυτή του φόνου εκ προμελέτης, όπου ένας συμπολίτης μας έχει δολοφονηθεί».
 
Προσθέτει ότι «οι ανακριτές κλήθηκαν να διερευνήσουν και να εξιχνιάσουν αυτό το σοβαρό έγκλημα, εξασφαλίζοντας μαρτυρίες και εξετάζοντας τεκμήρια. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, είχε εξασφαλιστεί μαρτυρία εναντίον των δύο υπόπτων προσώπων και εναντίον τους είχαν εξασφαλιστεί δικαστικά εντάλματα σύλληψης και στη συνέχεια δύο διατάγματα προφυλάκισης διάρκειας 8 και 4 ημερών αντίστοιχα, βάσει των μαρτυριών που κατατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου».
 
Ο κ. Ανδρέου αναφέρει ακόμα στη γραπτή δήλωση του ότι «μετά από αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού, που έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε, δια χειρός του ανακριτή της υπόθεσης, στη Νομική Υπηρεσία, όπως είναι και η συνήθης διαδικασία, για οδηγίες και καθοδήγηση για τον παραπέρα χειρισμό της. Από τη μελέτη του φακέλου, δόθηκαν οδηγίες, όπως η υπόθεση στο παρόν στάδιο μην καταχωρηθεί και συνεχιστούν οι εξετάσεις».
 
Οι δύο ύποπτοι συνεχίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας «αφέθηκαν ελεύθεροι, εφόσον τα διατάγματα προφυλάκισης τους ολοκληρώθηκαν σήμερα».
 
Ταυτόχρονα σημειώνεται πως «η διερεύνηση των υποθέσεων, γίνεται πάντοτε με αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό, με απώτερο στόχο τη συλλογή μαρτυρίας, όπου θα καταδεικνύει ή όχι την εμπλοκή οποιωνδήποτε προσώπων. Οι ενέργειες της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, έγιναν πάντοτε στη βάση του μαρτυρικού υλικού που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο διερεύνησής της».
 
Ο Χρήστος Ανδρέου αναφέρει ακόμα πως «η διερεύνηση μιας υπόθεσης είναι συλλογική δουλειά που γίνεται από τους ανακριτές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στοχοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο, συγκεκριμένα μέλη που λαμβάνουν μέρος στις ανακρίσεις».
 
Η δήλωση του δικηγόρου των πρώην υπόπτων
———-
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα σε γραπτή δήλωση του ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου, εκ μέρους των πρώην υπόπτων σχετικά με τη διερευνώμενη υπόθεση φόνου του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, αναφέρει ότι «η Νομική Υπηρεσία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ανεπηρέαστη και αντικειμενική παρά την επιμονή του υπεύθυνου του ΤΑΕ Αμμοχώστου να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση και παρά του ότι σαν ποινικολόγος το οικονομικό συμφέρον του γραφείου θα εξυπηρετείτο αν καταχωρείτο η υπόθεση».
 
Ο κ. Δημητρίου έδωσε «τα εύσημα στη Νομική Υπηρεσία, καθότι πλέον φαίνεται ότι πνέει νέος αέρας και οι υποθέσεις με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας, δεν καταχωρούνται στο Δικαστήριο. Είμαι αναγκασμένος όμως  να ψέξω την εμμονή του υπεύθυνου του ΤΑΕ Αμμοχώστου, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η διερεύνηση ενός αδικήματος δεν είναι κάτι εγωιστικό ή προσωπικό, αλλά κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται αντικειμενικά με βάση πάντα τη μαρτυρία».
 
Ταυτόχρονα αναφέρει πως τον «προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ένας έμπειρος αξιωματικός, ήτοι ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, δεν εμπόδισε αυτή τη διαδικασία από το να φτάσει καν στη Νομική Υπηρεσία, που είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατά πόσον ένας υπεύθυνος του ΤΑΕ μπορεί να καθορίζει από μόνος του, είτε θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη εποπτεία, του τρόπου χειρισμού μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης».

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι πρώην ύποπτοι “έχουν στιγματιστεί” και τίθεται το ερώτημα “πώς αττό το στίγμα πλέον μπορεί να διαγραφεί από τη μνήμη της κοινή γνώμης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ