Άλλη μια μεγάλη επιτυχία για την Σοφία Ασβεστά και το κυπριακό τζούντο! Η νεαρή Κύπρια αθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -52 κιλά, στο European Judo Open, που έγινε την 1η Μαΐου 2021 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Σε μια διοργάνωση όπου συμμετείχαν 471 αθλητές και αθλήτριες από 32 χώρες, η Ασβεστά ως Νο8 του ταμπλό στην κατηγορία της, πήρε το χάλκινο μετάλλιο! Πρόκειται για μόλις το δεύτερο μετάλλιο στην ιστορία της Κύπρου στη συγκεκριμένη διοργάνωση ανδρών-γυναικών, και πρώτο μετά απ’ αυτό που κατέκτησε ο νυν προπονητής της Ασβεστά, Χρίστος Χριστοδουλίδης, στις αρχές του 21ου αιώνα.

Μπαίνοντας στη διοργάνωση ως το Νο209 της παγκόσμιας κατάταξης, η Ασβεστά πέρασε άνευ αγώνα τον α’ γύρο και ακολούθως στους «16» επικράτησε με ippon της Aleksandra Janeczko από την Πολωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη αθλήτρια, η Ασβεστά την είχε κερδίσει στον ίδιο χώρο, το περασμένο φθινόπωρο, στον αγώνα που έκρινε το χάλκινο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21.

Ακολούθως, στα προημιτελικά η Κύπρια έχασε με ippon από την μετέπειτα «αργυρή» Joana Diogo της Πορτογαλίας. Στα ρεπεσάζ, η Ασβεστά επικράτησε πρώτα της Paz Kafri του Ισραήλ με waza-ari και στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, επικράτησε της Ιταλίδας Kenya Perna ξανά με waza-ari.

Το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Ισπανίδα Izaskun Ballesteros, το αργυρό στην Πορτογαλίδα Joana Diogo και τα δύο χάλκινα σε Σοφία Ασβεστά και Yarden Raab του Ισραήλ.

Συνοδός της Ασβεστά στην Κροατία ήταν η μητέρα της, κα Αντονίνα Ασβεστά.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο συγχαίρει θερμά την αθλήτρια, τον προπονητή της Χρίστο Χριστοδουλίδη και την οικογένεια της, για την νέα μεγάλη της επιτυχία, η οποία αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο άθλημα στον τόπο μας.