Το Σαββατοκύριακο, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ασθενών κορωνοϊού και περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στις τάξεις του κυπριακού πληθυσμού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, νωρίτερα σήμερα μέσα από το το twitter.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στη χθεσινοβραδυνή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή παγκύπριας επιδημιολογικής έρευνας επί τυχαίου δείγματος 800 ατόμων με σκοπό την εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων σε ολόκληρη την Κύπρο με ενεργό λοίμωξη, αλλά και τη σύγκριση του ποσοστού ενεργού λοίμωξης μεταξύ ηλικιακών ομάδων και περιοχών παγκύπρια.

Παράλληλα, θα διενεργηθούν και 20,000 εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός 20 ημερών σε συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια, σε παγκύπρια βάση, που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το υπουργείο.

Η διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων θα επιδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας σε άτομα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία βάσει διατάγματος, συνεχίζουν να εργάζονται και, συνεπώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας, καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι οι δύο αυτές έρευνες γίνονται για να ληφθεί συνολική εικόνα επιδημιολογικών στοιχείων που θα βοηθήσουν όταν τα νέα κρούσματα θα μειωθούν πλέον κατά πολύ, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ώστε να αποφασιστεί η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.