Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από την νόσο COVID19, ενώ την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη 207 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

«Πέραν των 4 θανάτων που είχαμε το τελευταίο 24ωρο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι όλα τα σημερινά κρούσματα είναι εγχώριας μετάδοσης, αφού το εργαστήρι που πραγματοποιεί εξετάσεις στα αεροδρόμιο δεν απέστειλε μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τους επιβάτες. Από μια πρώτη ανάγνωση των διαθέσιμων δεδομένων που έχουμε για τα σημερινά κρούσματα, πέραν των μισών των σημερινών κρουσμάτων είναι από την Επαρχία Λεμεσού», αναφέρει το Υπουργείο.

Επιπρόσθετα των τριών θανάτων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμη ενός άντρα ασθενούς με COVID-19, ηλικίας 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 38, 24 άντρες και 14 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 42 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο εκτός αναπνευστήρα. Άλλα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3.088 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 207 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 6.853.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

Από 881 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 73 κρούσματα.

Από 1.616 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 100 κρούσματα.

Από 179 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 10 κρούσματα.

Από 43 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 21 κρούσματα.

Από 83 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 160 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος 126 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, χωρίς τον εντοπισμό κρουσμάτων.