Το 90% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει επιλυθεί εάν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τον διαμοιρασμό των εσόδων του φυσικού αερίου, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι “το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις μπορεί να επιλυθεί πολύ απλά”.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ένταση στην περίπτωση που η Τουρκία ανακαλύψει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι “θα υπάρξει ένταση ασφαλώς”.

Σε συνέντευξή του στο CNNTurk, ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι πρέπει οι τρεις εγγυήτριες χώρες, οι δύο πλευρές στο νησί και τα ΗΕ, να συναντηθούν ανεπίσημα, να καθορίσουν τι θα συζητήσουν και να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα.

“Εμείς ως Τουρκία είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιο τρόπο”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός. Για τα Βαρώσια είπε, “θέλουμε να τα ανοίξουμε προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων”, ενώ για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως του είπαν ότι “δεν ήταν σωστή προσέγγιση να πάει στον ε/κ τομέα και όχι στην τουρκική πλευρά”.

Ο Τούρκος Υπουργός ρωτήθηκε κυρίως για την ελληνοτουρκική κρίση και επέμεινε ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Αττάλεια για συντήρηση και πως η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο. Όπως είπε, η συντήρηση ενός πλοίου διαρκεί μερικές εβδομάδες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξοπλίζει τα νησιά, λέγοντας ότι «δεν είναι ειλικρινείς όταν λένε ‘δεν τα εξοπλίζουμε’».

Για το Ορούτς Ρέις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “όταν τελειώσει η συντήρηση, επιστρέφει πάλι στο σημείο της αποστολής του. Και το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιοχή και κάνουν εργασίες. Η συντήρηση διαρκεί μερικές βδομάδες”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως εδώ και χρόνια Κύπρος και Ελλάδα διεξάγουν γεωτρήσεις, έπειτα από συμφωνίες που υπέγραψαν με Αίγυπτο και Ισραήλ.
«Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία. Είδαμε ότι δεν ακούνε επουδενί τις προειδοποιήσεις μας», ανέφερε και επανέλαβε την προτροπή «πλην της ε/κ πλευράς, ας καθίσουμε με όλους. Όπως είπε ο Πρόεδρός μας στην Μέρκελ, διατηρούμε τα δικαιώματά μας».

Για την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως, σε όποιον εξήγησαν την πρότασή τους για ίδρυση μηχανισμού διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, τους βρήκαν δίκαιο. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις μπορεί να επιλυθεί πολύ απλά”.

“Εάν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τον διαμοιρασμό των εσόδων, θα έχει επιλυθεί το 90% του προβλήματος. Η τδβκ υπέβαλε μια πρόταση και ο ε/κ τομέας, παρόλο που αποδέχεται ότι έχει δικαιώματα η τδβκ, δεν θέλει να αποφασίσει. Παρόλες τις προσπάθειες, η Ελλάδα και ο ε/κ τομέας δεν ανταποκρίθηκαν για λύση. Δεν καταφέραμε να βρούμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο. Πρέπει να συναντηθούμε ανεπίσημα, ο τρεις εγγυήτριες χώρες, οι δύο πλευρές στο νησί και τα ΗΕ. Πρέπει να καθορίσουμε τι θα συζητήσουμε. Πρέπει να καθορίσουμε τον χρόνο, εμείς ως Τουρκία είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιο τρόπο”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, τέλος, ότι θέλουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εάν αυτό δεν γίνει σε συνεργασία με τις παράκτιες χώρες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε με μονομερή βήματα. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με όλους, αν είναι έτοιμοι, για δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά η Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε και αποφασισμένοι», κατέληξε.