Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τον χάρτη της Σεβίλης δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτοντάς το ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Αθήνα.
Όπως είπε ενόσω δεν τον αρνείται και δεν σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αυτή η ένταση δεν τελειώνει. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να πει ναι σε ένα μηχανισμό που θα θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ. “Όσο δεν το δέχονται αυτό θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και για εκείνους θα είναι αιτία έντασης” είπε. Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “οι χώρες που εμπιστεύονται τον ευατό τους κάθονται στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις”.
Για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός διερωτήθηκε «γιατί δεν πέρασε στην τ/κ πλευρά να ρωτήσει ‘ποια είναι τα δικά σας αιτήματα;’» Για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι “δεν είναι ένας σοβαρός πολιτικός. Έχασε την κοινή του λογική, έχασε την ισορροπία του”.
Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν εκδόθηκε NAVTEX επειδή το Ορούτς Ρέις είναι υπό συντήρηση, προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα να εκδοθεί NAVTEX ενώ το πλοίο είναι υπό συντήρηση. “Αυτό εκλήφθηκε ως υποχώρηση, και η αντιπολίτευση το εξέλαβε έτσι αλλά δεν είναι έτσι”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “το να μιλά το CHP για ’υποχώρηση’ χωρίς να ρωτά στοχεύει σε πολιτικής εσωτερικής κατανάλωσης”. Για την Ελλάδα είπε ότι “κινείται μέσα σε κόμπλεξ”, ενώ ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπααρός και το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Μεσόγειο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως αν είχαν καλές προθέσεις θα αρνούνταν τον χάρτη της Σεβίλλης. «Μια χώρα που έχει δίκαιο λέει ότι ‘θέλω να υπερασπιστώ τις θέσεις μου ενώπιον όλων’» είπε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι γίνονται εργασίες για κυρώσεις από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι “είναι δύο κακομαθημένες χώρες που έχουν πάρει όμηρο μια σειρά από πολιτικές της ΕΕ” ενώ είπε ότι αυτές οι τρεις χώρες κάνουν εργασίες για το τί είδους κυρώσεις μπορούν να επιβάλουν στην Τουρκία. “Τελικά η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία. Εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλές χώρες που λένε ‘να μην επιβληθούν κυρώσεις’. Εγώ δεν περιμένω απόφαση για κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αλλά μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν εναντίον των πλοίων μας, εναντίον προσώπων. Και στο παρελθόν λήφθηκαν τέτοιες αποφάσεις. Μήπως εμείς εγκαταλείψαμε την αποφαστιστικότητά μας; Όχι”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς πήραμε απόφαση να σταματήσει η ροή μεταναστών και αυτή η απόφαση ακόμη ισχύει». «Η ΕΕ πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί στο ζήτημα που αφορά τους μετανάστες», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός και κάλεσε την ΕΕ να επαναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα αυτό. “Αλλά η ΕΕ δεν πιστεύουμε ότι θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Στο θέμα της ενταξιακής πορείας υπάρχει μια σοβαρή εμπλοκή”, ανέφερε ενώ είπε ότι ο Μακρόν δεν είναι ένας σοβαρός πολιτικός. «Έχασε την κοινή του λογική, έχασε την ισορροπία του. Ο πραξικοπηματίας που στήριξε στη Λιβύη έχασε. Δεν είναι πλέον σημαντικός παράγοντας στη Συρία. Λυπάμαι. Αλλά είναι λόγω των λανθασμένων πολιτικών της Γαλλίας» είπε. Ανέφερε ότι η Γαλλία αυτή τη στιγμή παίζει με την ηγεσία της ΕΕ. «Η Γαλλία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο. Όταν συζητείται το όνομα της Γαλλίας όλοι αρχίζουν να γελάνε. Και η θέση της άρχισε να αδυνατίζει», ανέφερε.
Για τον Χάρτης της Σεβίλλης, ο Τουρκος Υπουργός είπε ότι “συναντηθήκαμε με τον Πομέπο και τους τα εξηγήσαμε, μας είπε ‘εγώ τα ξέρω αυτά’ . ‘Οταν τους έδειξα αυτό το χάρτη (δείχνει τον χάρτη Σεβίλλης) κάποιες χώρες έπαθαν σοκ. Λένε ‘εμείς αυτό τον χάρτη δεν το είχαμε δει προηγουμένως’. Όταν τους το εξηγούμε οι χώρες της ΕΕ αρχίζουν να καταλαβαίνουν”.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι δύο γειτονικές χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) μπορούν να συναντηθούν απευθείας. “Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι θετικές, μετριοπαθείς. Αν επιμένει σε προϋποθέσεις έχουμε κι εμείς τις προϋποθέσεις μας”, είπε ο Τούρκος Υπουργός και συμπλήρωσε ότι “ενόσω η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει τον χάρτη της Σεβίλλης και δεν σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αυτή η ένταση δεν τελειώνει. Η Ελλάδα πρέπει να τα εγκαταλείψει αυτά. Η ε/κ πλευρά πρέπει να πει ναι σε ένα μηχανισμό που θα θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ. Όσο δεν το δέχονται αυτό θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας και για εκείνους θα είναι αιτία έντασης. Η Ελλάδα πρέπει να είναι λογική. Και η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αγνοεί την τ/κ πλευρά. Οι χώρες που εμπιστεύονται τον ευατό τους κάθονται στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις. Θέτουν ως προϋποθεση τον τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων μας”, ανέφερε.
Για την επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός είπε “γιατί δεν πέρασε στην τ/κ πλευρά να ρωτήσει ‘ποια είναι τα δικά σας αιτήματα;’ Στη Δομινικανή Δημοκρατία τους έδειξα τον χάρτη (Σεβίλης), τους τα εξήγησα, ‘ναι αυτά τα ξέρω’ είπε και μετά λέει άλλα. Αν πάτε στο νησί υπάρχει αντίφαση σε αυτά που κάνετε. Ο Πομπέο στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού λέει ‘ναι έτσι πρέπει να είναι’, μετά γιατί δεν μπορεί να πει γιατί έτσι. Ίσως να ενοχλήθηκε που πήγα κι εγώ στη Βενεζουέλα”, ανέφερε.