Το φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί στην θαλάσσια περιοχή της Λεβαντίνης στην οποία ανήκει και η Κύπρος και το διαθέσιμο φυσικό αέριο στο Ισραήλ είναι σημαντικές ποσότητες για τις οποίες θα βρεθούν αγορές, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας και πρώην επικεφαλής του Ενεργειακού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τσαρλς Έλληνας.

Εξήγησε ότι η περιοχή μας θα μπορεί στο μέλλον να εξάγει στην Ευρώπη μέχρι και 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί στο 1/6 της περσινής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Χατζηστάσου σημείωσε ότι μελέτες που έγιναν κατέδειξαν ότι η Κύπρος μπορεί να εξάξει φυσικό αέριο που μπορεί να καλύψει το 7% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Η εξαγωγή μπορεί να γίνει όπως είπε, μέσω τερματικών που υπάρχουν στην Αίγυπτο.

Για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι στην Κύπρο είμαστε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από την καύση μαζούτ, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε φορολογίες για ρύπους. Τόνισε ότι εδώ και χρόνια, παρά τις ευκαιρίες που είχαμε, δεν κάναμε όσα έπρεπε για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω πολιτικών αποφάσεων.

Ο μόνος τρόπος για απαλλαγή από το μαζούτ είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ταυτόχρονα τα χρήματα από ρύπους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις στην ενέργεια. Ο κ. Χατζηστάσου από την πλευρά του, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.