Σε ανταγωνισμό για την θέση της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και η ομάδα των Φιλελευθέρων Renew, μετά την ανακοίνωση της προσθήκης ακόμα 12 Ευρωβουλευτών στην ομάδα του ECR, ανεβάζοντας τους στους 83, αλλά και την προσθήκη ακόμα ενός κόμματος στην ομάδα Renew, που φέρνει τις έδρες της στις 81.

Την Τετάρτη η ομάδα του ECR ανακοίνωσε την προσθήκη στην πολιτική ομάδα ακόμα 12 Ευρωβουλευτών, που περιλαμβάνουν τη Γαλλίδα Ευρωβουλευτή Μαριόν Μαρεσάλ (ανιψιά της Μαρίν Λεπέν) η οποία αποχώρησε μαζί με συνάδελφό της από το ακροδεξιό κόμμα Reconquête για να σχηματίσει νέο συντηρητικό πολιτικό κόμμα. Μαζί τους εντάχθηκαν στην ομάδα νέοι Ευρωβουλευτές από τη Δανία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, καθώς και πέντε Ευρωβουλευτές από τη Ρουμανία.

Είχαν προηγηθεί στις 12 Ιουνίου οι ανακοινώσεις των πρώτων ονομάτων των Ευρωβουλευτών που προσχωρούν στην πολιτική ομάδα (μεταξύ τους και του νεοεκλεγέντα Γεάδη Γεάδη από το ΕΛΑΜ), από την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.

Στην ανακοίνωση του το ECR, στην ομάδα του οποίου συμμετέχουν από συντηρητικά κόμματα μέχρι το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας, αναφέρει πως αποτελεί «κεντροδεξιά πολιτική ομάδα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη ωστόσο το Renew ανακοίνωσε την προσχώρηση στις τάξεις του μετά τις εκλογές του γαλλόφωνου βελγικού κόμματος Les Engages, από το οποίο εκλέγηκε ένας Βουλευτής, φέρνοντας έτσι τον αριθμό των εδρών στις 81.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το Renew βρίσκεται σε συζητήσεις με πέντε Ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με το πανευρωπαϊκό κόμμα Volt, ο μόνος Ευρωβουλευτής του οποίου είχε ενταχθεί στους Πράσινους κατά την προηγούμενη πενταετία.

Πάντως το Volt ανακοίνωσε πως οι Ευρωβουλευτές που εξέλεξε (τρεις από τη Γερμανία και δύο από τις Κάτω Χώρες) θα ανακοινώσουν σε ποιες ομάδες θα ενταχθούν σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία όσον αφορά τη σύνθεση των πολιτικών ομάδων, όπως καταγράφονται στην ειδική ιστοσελίδα https://results.elections.europa.eu/ μετά και τις αποχωρήσεις και προσχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής (τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε την ένταξη 14 νέων μελών), το ΕΛΚ θα έχει 189 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) 136 έδρες, το ECR 83 έδρες, το Renew 81 έδρες, η ακροδεξιά ομάδα ID 58 έδρες, οι Πράσινοι 51 έδρες και η Αριστερά 39 έδρες, Συνολικά 45 Ευρωβουλευτές παραμένουν προς το παρόν στους Μη Εγγεγραμμένους, ενώ 38 είναι οι νέοι Ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει ακόμα πολιτική ομάδα.

Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωβουλευτών δεν αφορούν απαραίτητα και τα εθνικά κόμματα με τα οποία έχουν εκλεγεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ