Θυελλώδης ήταν η συνεδρία της επιτροπής προσφύγων της βουλής, η οποία εξέτασε παράπονα πολιτών εναντίον του Δημάρχου Πάφου, για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Στο επίκεντρο των επικρίσεων βουλευτών της Πάφου βρέθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κωστάκης Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε τον Δήμαρχο της Πάφου «μπουλτόζερ» και τον κατηγόρησε ότι εισέρχεται με μπουλντόζες στις τρεις τα ξημερώματα σε τουρκοκυπριακά υποστατικά, χωρίς να ειδοποιήσει τους κατόχους τους.

Κατηγόρησε, επίσης, τον Φαίδωνα Φαίδωνος για αρχομανία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ειρωνεύεται έναν άνθρωπο που τον έκανε «στρατά» στα πρώτα του πολιτικά του βήματα.

«Ποτέ δεν ζήλεψα τον Φαίδωνα», είπε και «ποτέ δεν θα με φιμώσει», σημειώνοντας ότι εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, έκανε λόγο για αυταρχισμό και ετσιθελισμό από πλευράς του δημάρχου. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως είπε, εκτοξεύονται απειλές σε περιπτώσεις όπου επιχειρεί ο δήμαρχος να περάσει τη δική του θέση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε ότι πολλές τ/κ περιουσίες παραχωρούνται στον δήμο Πάφου από τον κηδεμόνα, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος απέρριψε τις επικρίσεις. Τόνισε ότι επιτελέστηκαν πολλά έργα και άλλαξε η εικόνα της Πάφου, ενώ ανατράπηκαν παρανομίες δεκαετιών, με παράνομες επεμβάσεις και με παράνομες υπενοικιάσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών. Σημείωσε ότι τεράστιες περιουσίες στο κέντρο της πόλης γράφτηκαν αρχές του 20 αιώνα σε Τουρκοκύπριους. Αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις όπου τουρκοκυπριακά κτίρια ήταν ερειπωμένα από το 1963.

Σημείωσε ακόμα, ότι κάθε φορά που κάποιοι χάνουν παράνομα προνόμια αντιδρούν, για να καλύψουν τις παρανομίες τους και διαδίδουν ότι είναι αυταρχικός ο δήμαρχος. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι, όταν είδαν τα έργα τα οποία έγιναν στην πόλη, απολογήθηκαν για τις επικρίσεις τις οποίες διατύπωναν.

Δημήτρης Στρατής