Τρία άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με θερμοπληξία, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να δηλώνει πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει περιστατικά λόγω καύσωνα, δίνοντας συμβουλές στο κοινό, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δύο άτομα 77 και 78 ετών νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ενώ άλλο ένα άτομο 80 ετών είναι διασωληνωμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Το κοινό, είπε, κυρίως οι ευάλωτες ομάδες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό, και όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό.

Τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα για να δεχτούν οποιαδήποτε περιστατικά, είπε, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο συναντούμε κάθε χρόνο.

Τρία άτομα στα νοσοκομεία με θερμοπληξία

Επισημαίνοντας ότι διανύουμε μία περίοδο καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες,  ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι είχαμε τον πρώτο θάνατο από θερμοπληξία ενός ατόμου 90 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, νοσηλεύονται άλλα τρία άτομα, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 78 και 77 ετών των οποίων η κατάστασή είναι σοβαρή και ακόμη ένα άτομο 80 ετών διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ευάλωτες ομάδες

Τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, είπε, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά αυτές τις ημέρες.

Οι ευάλωτες ομάδες είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, άτομα με χρόνια ασθένεια των νεφρών ή του ήπατος, άτομα με ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας, υπέρβαρα άτομα, άτομα τα οποία εργάζονται κάτω από υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Συμπτώματα θερμοπληξίας και συστάσεις

Τα κύρια συμπτώματα θερμοπληξίας, είπε, είναι καταρχήν δυνατός πονοκέφαλος, αίσθημα καταβολής δυνάμεων, ατονία, τάση για λιποθυμία και δυσκολία στην αναπνοή. Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί ναυτία, εμετοί, ή πολύ ψηλός πυρετός και διάρροιες, όπως και σύγχυση η απώλεια προσανατολισμού.

Η σύσταση, σημείωσε , του Οργανισμού προς το κοινό είναι ειδικά αυτές τις μέρες που υπάρχουν ψηλές θερμοκρασίες να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να είμαστε σε σκιερό μέρος κατά προτίμηση κλιματιζόμενο χώρο, να μην είμαστε για πολλές ώρες στον ήλιο, να ενυδατωνόμαστε, να είμαστε ντυμένοι ελαφριά και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον προσωπικό μας γιατρό.

Ετοιμότητα νοσοκομείων

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα για να δεχτούν οποιαδήποτε περιστατικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο συναντούμε κάθε χρόνο και δεν είναι η μοναδική χρονιά που έχουμε περιστατικά με θερμοπληξία.

“Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια”, κατέληξε ο κ. Χαριλάου.