Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούσαν λόγω της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή γύρω από το  Χάρκοβο, τρεις γέφυρες ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ουκρανικής προέλασης ανατινάχθηκαν, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες από την BlackSky και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Οι εικόνες από την Black Sky, που ελήφθησαν στις 12 Μαΐου, δείχνουν τμήματα των γεφυρών που έχουν καταρρεύσει και διασχίζουν τον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς κοντά στα χωριά Ρουμπίζνε και Στάρι Σάλτιβ, τα οποία βρίσκονται περίπου 10 μίλια νότια των ρωσικών συνόρων.

Το χωριό Ρουμπίζνε βρίσκεται κοντά στο Στάρι Σάλτιβ, αν και έχει το ίδιο όνομα με την πόλη που βρίσκεται νοτιότερα στο Λουγκάνσκ.

Τα χωριά απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μια άλλη δορυφορική εικόνα, που ελήφθη στις 8 Μαΐου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, δείχνει ότι η γέφυρα που διασχίζει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πέτσενεγκ – η πλησιέστερη γέφυρα στα νότια – έχει επίσης ανατιναχθεί.

Υπάρχουν μόνο δύο μικρότερες γέφυρες στα βόρεια, στα κατεχόμενα σήμερα από τη Ρωσία χωριά Οχιρτσέβε και Μπουχρουκουβάτκα, οι οποίες διασχίζουν τον ποταμό. Η τρέχουσα κατάστασή τους είναι άγνωστη, καθώς τα σύννεφα έχουν αποκρύψει κάθε πρόσφατη δορυφορική απεικόνιση.