Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα στο Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο, με τους αρμόδιους να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι αίθουσες που κάηκαν, θα μπορέσουν να υποδεχθούν και πάλι μαθητές στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Στο Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου αμέσως μετά τη νύχτα της Λαμπρής, λίγο μετά τις 6 το πρωί, έγιναν στάχτη δύο αίθουσες, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος από τις ζημιές θα είναι τεράστιο, αφού κάηκε και αίθουσα μουσικής στην οποία υπήρχε ακριβός εξοπλισμός και αρκετά μουσικά όργανα.

Ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών Ντίνος Έλληνας ανέφερε ότι είναι εφικτό να αποκατασταθούν εντελώς οι ζημιές μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου Ανδρέας Αθανασιάδης, καταδικάζοντας τις κακόβουλες ενέργειες, επισήμανε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότωφ και βενζίνη στην αίθουσα μουσικής με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Ανέφερε ακόμα ότι οι μεγάλες ζημιές έγιναν, παρά το γεγονός ότι είχε προσληφθεί ιδιωτική φρουρά στο συγκεκριμένο σχολείο. Φαίνεται όπως ανέφερε ότι οι δράστες ανέμεναν να αποχωρήσει η φρουρά μετά τις 6 το πρωί, για να προβούν σε πράξεις βανδαλισμού.

Η συγκεκριμένη αίθουσα όπως είπε, είχε προετοιμαστεί για την αφυπηρέτηση του διευθυντή του σχολείου.

Ζημιές μικρότερης έκτασης με σπάσιμο τζαμιών και μικρότερες εστίες φωτιάς σε αίθουσες σημειώθηκαν και στο γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού αλλά και στο γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως

Όλα τα περιστατικά βανδαλισμών σε σχολεία διερευνώνται από την Αστυνομία, ενώ τα χειρότερα αποτράπηκαν λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ανέφερε πως από τις 10 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι διεργασίες για τις λαμπρατζιές, μέχρι και το Πάσχα, καταγράφηκαν 250 περιστατικά.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κλήθηκαν για περίπου 100 πυρκαγιές, εκ των οποίων πέραν των 60 αφορούσαν το έθιμο της λαμπρατζιάς.