Ενώπιον κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας τέθηκε από τις 12 το μεσημέρι η διαδικασία του πλεονασμού πέραν των 300 υπαλλήλων της RCB Bank οι οποίοι θα χάσουν την εργασία τους, μετά και από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρωσικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου λήφθηκε απόφαση για μετασχηματισμό της τράπεζας σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο κ. Χριστάκης Σάντης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της RCB, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα γίνουν πλεονάζων προσωπικό και αναμένεται η διαδικασία να εξελιχθεί μέσα τον Μάιο, τον Ιούνιο και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Ο τερματισμός της εργασίας τους όπως ανέφερε θα συνάδει με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει και την σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Σάντης σημείωσε ακόμα ότι τα ποσά που θα δαπανηθούν φτάνουν το 1 εκατ. 600 χιλιάδες και καλύπτουν περίπου 300 εργαζόμενους από το σύνολο των 356 που εργάζονται στην τράπεζα. 14 άτομα που υπέβαλαν ήδη τις παραιτήσεις τους, θα μεταφερθούν στην Ελληνική τράπεζα. Τόνισε ότι η RCBANK βρέθηκε σε μια κατάσταση που ήταν πέραν των επιλογών της λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ότι η RCB ήταν μια συστημική τράπεζα κάτι που σημαίνει ότι εποπτεύεται από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι δείκτες της τράπεζας όπως είπε, ήταν πολύ καλοί αλλά λόγω του πολέμου κρίθηκε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο δεν ήταν βιώσιμο. Σε συνεργασία με την τράπεζα όπως είπε, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή πιθανό κούρεμα καταθέσεων. Δεν θα χρειαστεί όπως είπε, το κράτος να συνεισφέρει για την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στόχος της Επιτροπής Εργασίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστεί κανένα από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.