Αλαζονική χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι κάνει τυφλά τον δικηγόρο της Ελλάδας και της Κύπρου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Γαλλία ότι κινείται “με την αντίληψη του αποικιοκράτη” στην περιοχή, ενώ αποδίδει στον κ. Μακρόν κι άλλους χαρακτηρισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι “ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έκανε μια αλαζονική δήλωση, προσπαθώντας να δώσει μαθήματα εκ των άνω”.

“Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του Μακρόν είναι μια εκδήλωση της δικής του ανικανότητας και απελπισίας. Οι μέρες που διοικούσαν τον κόσμο έχουν τελειώσει. Ο Μακρόν, του οποίου έχουμε χαλάσει όλα τα ύπουλα σχέδια και τα βρώμικα παιχνίδια του, επιτίθεται κάθε μέρα αδιάφορα εναντίον της Τουρκίας και του Προέδρου μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ένας από τους ηγέτες που εκλέγονται με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. “Ο Πρόεδρός μας πάντοτε λαμβάνει την εξουσία του από τον τουρκικό λαό. Ο τουρκικός λαός και η κυβέρνηση ήταν πάντοτε ένα απέναντι σε αυτό το παραλήρημα και θα συνεχίσουν να είναι”.

Υποστηρίζει, περαιτέρω, ότι “δεν εναπόκειται στον Μακρόν να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία οποιασδήποτε χώρας στη Μεσόγειο ή σε άλλη περιοχή. Η Γαλλία πρέπει να ταχθεί υπέρ του συμβιβασμού και του διαλόγου αντί να κάνει τυφλά τον δικηγόρο της Ελλάδας και της ‘διοίκησης νοτίου Κύπρου’, οι οποίες κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και παίρνουν όμηρό τους την ΕΕ για τα στενά τους συμφέροντα”.

Αυτή είναι μια αναγκαιότητα για την ευρωπαϊκότητά μας και τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, “με την ατομική και εθνικιστική του στάση, ενθαρρύνει την ένταση και θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ”, προσθέτει. Είναι μεγάλη ασυνέπεια η άσκηση κριτικής στη συνεργασία και ειλικρίνεια της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική από μέρους της Γαλλίας, η οποία δεν έχει σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και κινείται ακόμη με την αντίληψη του αποικιοκράτη στην περιοχή, υποστηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

“Αφήνουμε στην κρίση του γαλλικού λαού την αδύναμη θέση στην οποία περιήλθε ο Μακρόν, του οποίου η στήριξη από τον λαό μειώνεται συνεχώς”, αναφέρει τέλος.

ΚΥΠΕ