Η Τουρκία δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με τους Ε/κ, απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην πρόταση του ‘Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για απευθείας συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με την τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πρόταση αυτή της ΕΕ η οποία σε καμιά από τις δηλώσεις της δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού και τους αγνοεί, δεν είναι καθόλου σοβαρή”.

Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό συνομιλητές των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι Τ/κ, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναφέρει ακόμη πως εάν επιδιώκεται λύση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δύο «λαοί» στο νησί το συντομότερο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων.

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.