Τη μισαλλοδοξία της έναντι της Τουρκίας δείχνει η Ελλάδα με τη στάση της έναντι στην Γαλατάσαραϊ, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, ενώ ο προπονητής της τουρκικής ομάδας, Φατίχ Τερίμ, επιστρέφοντας στην Τουρκία αποκάλυψε ότι επικοινώνησαν μαζί του ακόμη και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόλις έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν από την Αθήνα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατάσαραϊ πήγε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο χθες (12 Ιουλίου) για να παίξει έναν φιλικό αγώνα με την ομάδα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Ελλάδας, το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2021.

“Απέχει πολύ από την καλή πρόθεση και την ευγένεια, τα PCR τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας και τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά να μην θεωρούνται έγκυρα και να ζητείται από ολόκληρη την ομάδα να υποβληθεί πάλι σε τεστ. Λόγω αυτής της αυθαίρετης προσέγγισης και άσχημης συμπεριφοράς, η ομάδα μας με το δίκιο της επέστρεψε στη χώρα μας χωρίς να εισέλθει στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση, δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού”.

Τσαβούσογλου επικοινώνησε με Δένδια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ έγραψε ότι “η μεταχείριση η οποία απέχει της καλής προθέσεως και ευγένειας που αντιμετώπισε στην Ελλάδα η ποδοσφαιρική μας ομάδα Γαλατάσαραϊ, είναι απαράδεκτη”.

Σύμφωνα με πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Φατίχ Τερίμ: Επικοινώνησε μαζί μας αμέσως ο Ερντογάν

Κωμωδία χαρακτήρισε ο προπονητής της Γαλατασαράι, Φατίχ Τερίμ, το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας, λέγοντας ότι μόλις έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν, επικοινώνησε αμέσως μαζί τους ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο προπονητής της Γαλατασαράι είπε ότι η Γαλατάσαραϊ είναι μια ομάδα που γνωρίζει πολύ καλά τους παγκόσμιους κανονισμούς και ειδικά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είναι από τις ομάδες με την μεγαλύτερη εμπειρία.

“Όλοι κάναμε τα τεστ μας 24 ώρες πριν πάμε. Πήγαμε όλοι με τα τεστ στο χέρι μας. Όταν κατεβήκαμε μας είπαν ότι θα κάνουμε rapid test. Πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε αυτό, με βάση τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων στις δύο χώρες, αλλά μας ζήτησαν να κάνουμε rapid test. Κι όταν ρωτήσαμε τον λόγο, μας είπαν ότι ξεκινήσαμε την εφαρμογή. Μας είπαν ότι δεν είναι για όλους, αλλά δειγματοληπτικά. Κι εγώ έκανα τεστ. Βγάζουν και φωτογραφία το pcr test που κρατάμε στο χέρι μας. Για κάποιους είπαν δεν χρειάζεται, και βγήκαν έξω. Είπαμε κάποιοι βγήκαν, είπαν είναι κάποιοι που έφυγαν χωρίς να κάνουν τεστ. Καλέστε τους όλους, θα κάνουν όλοι τεστ. Τελικά, υπήρξαν παίκτες μας που τους κατέβασαν από τα λεωφορεία και τους κάλεσαν πίσω. Η συμπεριφορά δεν ήταν φιλική”.

“Η απόφασή μας να επιστρέψουμε, πιστεύουμε ήταν η πιο ορθή. Δεν έλειψε ούτε το ενδιαφέρον του Προέδρου μας. Τον ευχαριστούμε απεριόριστα. Ακούγοντας τη φωνή τους αισθανόμαστε πιο ισχυροί. Είπαμε επιστρέφουμε. Είπαμε το να επιστρέψουμε είναι πιο ορθό. Λαμβάνοντας την απόφασή μας να επιστρέψουμε, αμέσως επικοινώνησαν μαζί μας ο Πρόεδρός μας πρώτα, ο ΥΠΕΞ μας, ο Υπουργός Αθλητισμού μας, ο Πρέσβης μας και ο Πρόξενός μας. Μετά που λάβαμε την απόφασή μας, ακόμα μας έλεγαν ελάτε όλοι μαζί να κάνετε το τεστ. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε τον λόγο, μας είπαν θα μας απελάσουν. Κι εμείς είπαμε δεν δίνουμε τα διαβατήριά μας. Ενώ σκεφτόμασταν πως θα γυρίσουμε, πήρε μερικές ώρες. Οι παίκτες μας βαρέθηκαν, κουράστηκαν και πείνασαν. Δεν υπήρχε φαγητό, νερό. Μετά μας έδωσαν. Το να μην μείνουμε εκεί ήταν η πιο σωστή απόφαση. Οι φίλοι μας της ομάδας του Ολυμπιακού, για να βοηθήσουν έτρεξαν αλλά δεν έγινε κάτι. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού με πήρε τηλέφωνο. Μου είπε ότι δεν είχε σχέση με εκείνους αυτό που έγινε, τον ευχαρίστησα. Αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν καθόλου καλή, εμείς δεν είμαστε άνθρωποι που σκύβουν τον κεφάλι, δεν είμαστε ένα κλαμπ. Ήταν μια κωμωδία. Δεν είχαμε συναντήσει ξανά τέτοιο πράγμα, το συναντήσαμε σήμερα. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν γινόταν και αύριο, θα κάναμε πάλι το ίδιο”, ανέφερε.

Ελμάς: Αναμένουμε συγγνώμη από Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Γαλατασαράι, Μπουράκ Ελμάς, μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ έγραψε ότι αναμένουν από την Ελλάδα να απολογηθεί.

“Ως Διοικητικό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που κάναμε με τον προπονητή μας, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε την ομάδα μας αμέσως. Αναμένουμε εκ μέρους των ελληνικών αρχών να απολογηθεί στη χώρα μας γι’ αυτή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Καταδικάζει η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Σε ανακοίνωσή της, η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναφέρει ότι “παρά το γεγονός ότι η Γαλατάσαραϊ, η οποία πήγε στην Ελλάδα για τον φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, η συμπεριφορά που αντιμετώπισαν μετά την προσγείωση στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτή την  ενέργεια“.