Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντικατοπτρίζει “τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά” επιχειρήματα Ελλάδας-Ε/Κ υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Απορρίπτει το έγγραφο υποστηρίζοντας ότι περιέχει ψευδείς ισχυρισμούς.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλεται προσπάθεια για αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας στη βάση της προοπτικής της ένταξης της ΕΕ, είναι απαράδεκτη η αποδοχή της εν λόγω πρότασης είναι μονομερής και απέχει πολύ από το να είναι αντικειμενική”. “Απορρίπτουμε αυτό το προκατειλημμένο έγγραφο το οποίο περιέχει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή της διακυβέρνησης μας και τα πολιτικά κόμματα, που βλέπει την αποτελεσματική και προσανατολισμένη προς τη λύση ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική της χώρας μας ως απειλή, που αντικατοπτρίζει τα επιχειρήματα των Ελλήνων και των Ε/Κ εντελώς άδικα και μεροληπτικά στα θέματα του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και που στηρίζεται στις ασυνεπείς αρμένικες αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “στην έκθεση βλέπουμε εκφράσεις που αποσκοπούν να αμφισβητήσουν το μέλλον της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως έλλειψη οράματος και προσπάθεια που αποκλίνει από την αρχή της πίστης. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωρίζουν καλύτερα ότι η παύση στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας μας δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρύθμιση ή στην αδυναμία της να αναλάβει το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά από το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία προσχώρησης ως μέσο πολιτικής κατάχρησης εναντίον της Τουρκίας από την αρχή. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι μια νίκη για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται γι αυτό τον στόχο με αποφασιστικότητα”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “ενώ η πλευρά της ΕΕ εκτιμά τις προσπάθειές μας ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ, θα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της και να κάνει συγκεκριμένα βήματα”.