Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος υπουργός είχε υποβάλει νωρίτερα την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον συνωστισμό που προκλήθηκε σε σούπερ μάρκετ, μπακάλικα και φούρνους το βράδυ της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση αιφνίδιου lockdown για 48 ώρες  σε 31 επαρχίες, μεταξύ αυτών η Κωνταντινούπολη και η Άγκυρα.

«Ο αξιότιμος Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με τις επιτυχείς εργασίες του έχει κερδίσει την εκτίμηση του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας. Για την περίοδο της πανδημίας αναφέρεται ότι «με τις επιτυχείς εργασίες του εδώ και πάνω από ένα μήνα, διασφάλισε ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας την περίοδο αυτή».

 
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε την παραίτησή του στον Τούρκο Πρόεδρο ωστόσο ο Ερντογάν τού ανέφερε ότι δεν την κρίνει κατάλληλη. «Η απόφαση ενός αξιωματούχου να παραιτηθεί είναι δική του απόφαση, ωστόσο την τελική απόφαση την έχει ο αξιότιμος Πρόεδρος».

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αναφέρει ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή, προσθέτοντας ότι με βάση την εμπειρία του θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι θα γινόταν συνωστισμός έξω από τα καταστήματα.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι η παραίτηση του υπουργού Εσωτειρικών έγινε προκειμένου να σώσει τον Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Λήξη καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας
 
Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις της Τουρκίας η οποία είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή και ίσχυε για δύο 24ωρα, τερματίστηκε χθες τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειονότητα συμμορφώθηκαν με την απόφαση, ενώ συνολικά παραβίασαν την απαγόρευση 24.088 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα άλλα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ συνεχίζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες κάτω των 20 ετών, άνω των 65 ετών και για εκείνους με χρόνιες παθήσεις.

Καλούνται οι πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους αν δεν είναι υποχρεωμένοι και να τηρούν τις «κοινωνικές αποστάσεις» καθώς και τους κανόνες κοινωνικής απομόνωσης μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επαναφέρεται κάθε Σαββατοκύριακο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Twitter