Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πάνοπλων συμμοριών είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από πενήντα άνθρωποι από την Παρασκευή κοντά στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε δήμαρχος προαστίου της χθες Δευτέρα, καθώς η βία συνεχίζει να κλιμακώνεται στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Οι ανταλλαγές πυρών στη Σιτέ Σολέιγ, εξαθλιωμένο προάστιο της πρωτεύουσας, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι εκατό και πλέον άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Ζοέλ Ζανεΐς. Ο αιρετός τόνισε ότι κάπου πενήντα από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Ζανεΐς υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πως ανάμεσα στα θύματα είναι πολλοί αθώοι, κάτοικοι που σφαίρες διαπέρασαν τοίχους ή οροφές των σπιτιών τους και τους σκότωσαν ή τους πέτυχαν καθώς προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ρόιτερς, η βία οφείλεται σε σύγκρουση των συμμοριών G9 και GPEP.

Η βία των συμμοριών κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο στην Αϊτή αφότου δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ πριν από έναν χρόνο, σε έφοδο βαριά οπλισμένων μισθοφόρων. Ο θάνατος του αρχηγού του κράτους δημιούργησε πολιτικό κενό, την ώρα που οργανώσεις κακοποιών ήδη επιδίωκαν να επεκτείνουν τα εδάφη όπου επιβάλουν τον δικό τους νόμο.

Τον Μάιο, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκάλυπτε ότι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες Chen Mechan και 400 Mawozo είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 148 άνθρωποι.

Η Αϊτή συμπλήρωσε την περασμένη Πέμπτη την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Ζοβενέλ Μοΐζ, μέχρι σήμερα, δεν έχει δικαστεί κανένας για την υπόθεση.

Συμμορίες λυμαίνονται φτωχές συνοικίες του Πορτ-ο-Πρενς επί δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια αύξησαν δραματικά την ισχύ τους και τα εδάφη που ελέγχουν. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές για λύτρα έχουν πολλαπλασιαστεί.