Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι αγνοούνται από πλημμύρες στο νότιο Ιράν, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στην εν πολλοίς άνυδρη χώρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

«Γύρω στις 5:00 μ.μ. χθες, έντονες βροχοπτώσεις στις πόλεις Ij και Roodbal στα κεντρικά τμήματα της κομητείας Estehban οδήγησαν σε πλημμύρες», δήλωσε ο Yousef Kargar, κυβερνήτης της κομητείας στην επαρχία Fars, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ως αποτέλεσμα της πλημμύρας, 17 πτώματα έχουν βρεθεί στην περιοχή του Εστεχμπάν, εκ των οποίων τα 13 έχουν ταυτοποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι έξι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Πολλοί ντόπιοι και περιηγητές (από άλλες περιοχές) που είχαν πάει στην όχθη του ποταμού και ήταν παρόντες στην κοίτη του ποταμού, βρέθηκαν στην πλημμύρα λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού», πρόσθεσε.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αυτοκίνητα που πιάστηκαν στα υψωμένα νερά του ποταμού Roodball και παρασύρθηκαν.

Το Ιράν έχει υποστεί επανειλημμένες ξηρασίες την τελευταία δεκαετία, αλλά και τακτικές πλημμύρες.

Το 2019, σφοδρές πλημμύρες στον νότο της χώρας άφησαν τουλάχιστον 76 νεκρούς  και προκάλεσαν ζημιές που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιανουάριο τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξαφνικές πλημμύρες στο Φαρς, όταν έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος τότε.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών, καθώς και την πιθανότητα αυξημένης έντασης των καταιγίδων.

Όπως και άλλες γειτονικές χώρες, το Ιράν έχει υποστεί χρόνια ξηρασία και κύματα καύσωνα εδώ και χρόνια, και αυτά αναμένεται να επιδεινωθούν.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά της αποξήρανσης των ποταμών, ιδιαίτερα στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Ιράν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, συγκεντρώθηκαν στην ξηρή κοίτη του ποταμού Zayandeh Rood στην κεντρική περιοχή της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την ξηρασία και να κατηγορήσουν τους αξιωματούχους για την εκτροπή του νερού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα όταν η διαμαρτυρία έγινε βίαιη και δήλωσαν ότι συνέλαβαν 67 άτομα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ιρανική αστυνομία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους για διατάραξη της ασφάλειας αφού διαμαρτυρήθηκαν για την αποξήρανση μιας λίμνης που κάποτε θεωρούνταν ως η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή.

Η λίμνη Urmia, στα βουνά του βορειοδυτικού Ιράν, άρχισε να συρρικνώνεται το 1995 λόγω ενός συνδυασμού παρατεταμένης ξηρασίας και της εξόρυξης νερού για τη γεωργία και τα φράγματα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Στο γειτονικό Ιράκ τον Δεκέμβριο, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ξαφνικές πλημμύρες που σάρωσαν τα βόρεια της χώρας, παρά τη σοβαρή ξηρασία.