Διευκρινίσεις για τις επικείμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και εφόσον δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας την κλιμακωτή προσέγγιση που προκρίνει το Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της συνεδρίασης του Gymnich, ο Ζ.Μπορέλ, δήλωσε τα εξής: “Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου ζήτησε να υποβάλω μια σειρά προτάσεων σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις και το διπλωματικό έργο με την Τουρκία δεν επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αλλά ναι, παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε σε γενικές γραμμές”.

Αναλυτικά ο Μπορέλ κατέγραψε τα εξής: “πρώτον, γνωρίζετε ότι τώρα καταγράφουμε άτομα. Μπορούμε να προχωρήσουμε στη λίστα περιουσιακών στοιχείων και πλοίων. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κυρώσεις επί της συμμετοχής σε δραστηριότητες που θεωρούμε παράνομες, δηλαδή όλες όσες σχετίζονται με τις εργασίες σε τέτοιου είδους δραστηριότητες: επιδιόρθωση, απαγόρευση της χρήσης ευρωπαϊκών λιμένων, ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, τεχνολογίας, προμηθειών. Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες. Όλα σχετίζονται με το ίδιο το πρόβλημα. Και μπορούμε να πάμε σε μέτρα που σχετίζονται με τομεακές δραστηριότητες, στους τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία σχετίζεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό μπορούμε να κάνουμε”, εξήγησε.

“Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις δραστηριότητες που θεωρούμε παράνομες. Προς το παρόν, [εγγράφουμε] μόνο τα άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές οικονομικές υποδομές, πολλά οικονομικά και χρηματοοικονομικά πράγματα που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες. Και αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα πράγματα που θα στοχεύσουμε πριν σκεφτούμε μια ευρύτερη προσέγγιση από τομεακή άποψη”, τόνισε ο Μπορέλ.

Κληθείς να διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνει ο ελληνοτουρκικός διάλογος ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε τα εξής: “νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων και της εξερεύνησης σε αμφισβητούμενα ύδατα, όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σύγκρουσης και απαιτείται διαμεσολάβηση, όπως η Γερμανία κάνει πολύ καλά. Ένα άλλο πράγμα είναι η περίπλοκη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σαφές ότι το ένα πράγμα ανήκει στην πολιτική εξωτερικών υποθέσεων – είναι ένα σαφές ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – και το άλλο είναι κάτι που πρέπει να λυθεί μαζί με τη συμμετοχή των υπηρεσιών της Κομισιόν, επειδή πολλά άλλα ζητήματα σχετίζονται με τομεακές πολιτικές”, σημείωσε.

“Σίγουρα, θα πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία για τα πάντα. Θα πρέπει να μιλήσουμε για πολλά εκκρεμή ζητήματα που δηλητηριάζουν τη σχέση μας. Προς το παρόν, το πιο πιεστικό και επείγον είναι να λύσουμε το ζήτημα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών σκαφών στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, κάτι που είναι επικίνδυνο. Δεν πιστεύω ότι τα άλλα πράγματα δεν είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι τόσο επίγοντα”.

ΚΥΠΕ