Την παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται.

Συγκεκριμένα, στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιφερειακές ενότητες και δήμους παρατείνονται για 14 ημέρες η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, το ανώτατο όριο των 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα μέτρα προστασίας σε παραλίες και εκκλησίες, η αναστολή πανηγυριών και ανοιχτών εκδηλώσεων, η αναστολή εκδηλώσεων με όρθιο κοινό, η αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, γηροκομεία και τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό, καθώς και η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά μέτρα για την είσοδο στην χώρα μόνιμων κατοίκων Ισραήλ, ενώ αυξημένοι έλεγχοι θα γίνονται σε ταξιδιώτες από Σουηδία, Βέλγιο, Ρουμανία, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει πλέον για τη Βαρκελώνη, τη διακοπή των πτήσεων από την οποία, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλο ποσοστό θετικότητας σε ταξιδιώτες από το βόρειο κομμάτι της Ισπανίας, παρά την επίδειξη αρνητικών τεστ.

«Ως πρώτο μέτρο διακόπτουμε τις πτήσεις από την Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας, ενώ συνεχίζεται ο αυστηρός έλεγχος σε όσους καταφτάνουν από την Ισπανία», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι αίρεται η προϋπόθεση του αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες από Ολλανδία.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων σε Λέσβο και Ζάκυνθο, στα οποία περιλαμβάνονται η απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, καθώς και η υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη διασπορά του ιού στις μικρές ηλικίες, καθώς και μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών περιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στο οικείο περιβάλλον.