Σε κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και το μεταναστευτικό, προχώρησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και εξέφραση την ετοιμότητα της Κύπρου για βοήθεια όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο κράτη.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κρατών, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Για το Κυπριακό τόνισε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αξιολογούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές, ενώ καλωσόρισε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός  της Ελλάδας ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο νησί το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου στις 11 και 12 Οκτωβρίου στην Ρόδο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και κοινό της μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. “Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι θα πρέπει να “αγκαλιάσουμε” τη διαφαινόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή. “Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων” πρόσθεσε.