Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκήρυξης προσφορών για την ανέγερση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Λακατάμιας, το οποίο θα αναδείξει την φυσική ομορφιά του Πεδιαίου ποταμού.
Όπως πληροφορείται το Σταθμός μας, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες και έχουν επιδείξει ενδιαφέρον δύο εταιρείες για να διενεργήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον ερχόμενο Ιούλιο.
Το Κέντρο θα ανεγερθεί σε χώρο όμορο με τον Πεδιαίο, πλησίον του Κέντρου Υγείας Λακατάμιας.
Μεταξύ άλλων θα προσφέρει ενημέρωση και εκπαιδευτικά προγράμματα στους επισκέπτες για την ανάγκη προστασίας των φωλιών του σπάνιου είδους Κυπριακής νεροχελώνας, για το αγριοκαναρίνι πολλά είδη βατράχων αλλά και τα μονοπάτια της φύσης.
Σε δηλώσεις της στο Κανάλι 6 η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλλα Χατζήπαπα ανέφερε ότι ο Δήμος Λακατάμιας έχει ετοιμάσει και έχει ωριμάσει το έργο του Περιβαλλοντικού Κέντρου το οποίο είναι το πρώτα από τα οριζόντια έργα για τον Πεδιαίο που έχουν σχεδιαστεί.
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται με 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η δήμαρχος Λακατάμιας είπε ότι ο Πεδιαίος ποταμός εκτείνεται σε μήκος 11 χιλιομέτρων στα όρια των δήμων Λακατάμιας, Στροβόλου και Λευκωσίας.
Η Δήμαρχος πρόσθεσε ότι ο ποταμός μαζί με τους παραποτάμους του και τα ρυάκια αποτελεί ίσως τα μοναδικά φυσικά στοιχεία του αστικού ιστού της Λευκωσίας και τόνισε ότι τις περασμένες δεκαετίες έχει υποστεί δραματικές επεμβάσεις και μετατροπές.
«Η αξία του Πεδιαίου ποταμού ωστόσο, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τον δεξιό πνεύμονα πρασίνου της Λευκωσίας» ανέφερε.
Το περιβαλλοντικό κέντρο Λακατάμιας, σημείωσε η κ. Χατζήπαπα θα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη βιοποικιλότητα και την εξαιρετική σημασία του Πεδιαίου ποταμού ως ενός μοναδικού βιότοπου στην πρωτεύουσα του νησιού.
«Ενός βιότοπου ο οποίος απειλείται καθημερινά από σωρεία παρεμβάσεων. Το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης έχει τοποθετηθεί στη όχθη του Πεδιαίου, με άμεση πρόσβαση στην κοίτη του ποταμού όπου με αυτό τον τρόπο το κοινό θα έχει εικόνα για όλες τις πληροφορίες που θα λαμβάνει με στοιχεία οικοτουρισμού», σημείωσε.
Ο όλος σχεδιασμός περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων, δύο εκθεσιακούς χώρους, μελετητήριο, γραφεία και αναψυκτήριο. Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί βοτανόκηπος με ενδημικά δέντρα και θάμνους της Κύπρου, καθιστικά και σύγχρονο εξοπλισμό. Θα δημιουργηθεί επίσης παιδική χαρά και σημείο θέασης στον Πεδιαίο ποταμό.