Στον διορισμό Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, προωθεί με Νομοσχέδιο της η Κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τον διορισμό Υφυπουργού Προεδρίας, το οποίο θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε νόμο και άμεσο διορισμό του/της Υφυπουργού με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, και θα αναλάβει τις προετοιμασίες για διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας. 

Η θητεία του, ανέφερε, αρχίζει σε ημερομηνία που θα καθορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πράξη διορισμού και λήγει την 31η Ιουλίου 2026.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως ο διορισμός Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κρίνεται αναγκαίος, καθώς η ανάληψη της 2ης Κυπριακής Προεδρίας δημιουργεί, μεταξύ άλλων, πρώτον πρόσθετες ειδικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καθώς και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεύτερον, την ανάγκη κατάλληλης προεργασίας για την επαρκή ενημέρωση και τον συντονισμό των διαφόρων Υπηρεσιών της Δημοκρατίας και τρίτον, την ανάγκη πραγματοποίησης σειράς επαφών σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.