Το σχέδιο για το διάδρομο σιτηρών μπορεί να εφαρμοστεί στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του  Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Υποσχεθήκαμε ότι αυτά τα λιμάνια θα είναι ανοιχτά. Εάν οι Ουκρανοί καθαρίσουν τις νάρκες, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική μας δύναμη».

Στην κοινή συνέντευξη Tύπου έπειτα από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είπε ότι έθιξαν και το ενεργειακό θέμα. Σε αυτό το θέμα συνεχίζεται η κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Άκκουγιου. Τα σχέδια υλοποιούνται, ανέφερε.

Για το Ουκρανικό, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας». Προσπαθούμε να σώσουμε τους πολίτες μας στην Ουκρανία από την καταπίεση των νεοναζί», ανέφερε.

Ο Ρώσος Υπουργός υποστήριξε πως «η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας δεν προκαλείται από αυτόν τον πόλεμο. Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, «ο κ. Πούτιν έκανε προσωπικά μια δήλωση: Υποσχεθήκαμε ότι αυτά τα λιμάνια θα είναι ανοιχτά. Εάν οι Ουκρανοί καθαρίσουν τις νάρκες, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ με αυτή την έννοια».

Υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις του Ζελένσκι παίζουν σημαντικό ρόλο, είναι κατά της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, η μπάλα είναι στο γήπεδο τους αυτή τη στιγμή».

«Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να καθαρίσουν τα δικά τους λιμάνια από νάρκες, αλλά μόλις συμβεί αυτό, τα πλοία μπορούν να κινούνται ελεύθερα».

Όσο για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο Ζελένσκι ζητά συνάντηση, αλλά συνεχώς αλλάζει θέση.

Για το Συριακό είπε ότι, «λαμβάνουμε υπόψη τις ευαισθησίες των Τούρκων φίλων μας σχετικά με τις απειλές που θέτουν ξένες δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Όπως γνωρίζετε, παρόμοιες απειλές υπήρχαν και στα σύνορά μας. Θα συνεργαστούμε για το συριακό ζήτημα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «ο τερματισμός του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων θα ήταν προς το συμφέρον της ανθρωπότητας», προσθέτοντας ότι «βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει βάση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες, και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο»

Για τον διάδρομο σιτηρών, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «έχουν προκύψει διάφορα σχέδια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην αγορά Θεωρούμε λογικό και εφικτό το σχέδιο του ΟΗΕ που περιλαμβάνει έναν μηχανισμό μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας».

«Η Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο. Δηλώσαμε ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε στην Κωνσταντινούπολη για αυτό. Ο κόσμος χρειάζεται προϊόντα που πρέπει να εξάγονται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία και λέμε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί από κοινού», ανέφερε.

Για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε «βλέπουμε ότι υπάρχει πιο θετικό κλίμα όσον αφορά την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε σύγκριση με λίγες εβδομάδες και εάν οι δύο πλευρές θέλουν να συναντηθούν ξανά, θα κάνουμε τα απαραίτητα διευκολυντικά βήματα»

«Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών στην Τουρκία και μπορώ να πω ότι πιστεύω σε μια λύση όπου μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για το Συριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «δεν πρέπει να ταυτίζουμε τους Κούρδους της Συρίας με το PKK/YPG. Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που αντιτιθέμεθα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΚΥΠΕ