Από το βράδυ της Κυριακής, 8 Αυγούστου 2021, οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στην ιστορία. Το Τόκιο αποχαιρέτησε την πλούσια αγωνιστική δράση το τελευταίο δεκαπενθήμερο και παρέδωσε τη σημαία των επόμενων στο Παρίσι. Από τις 24 Ιουλίου, όταν και άρχισε το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα, η ανθρωπότητα έζησε και πάλι τις έντονες στιγμές της από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη μας.
Οι Ιάπωνες κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα της διεξαγωγής της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών, αθλητριών, προπονητών, επισήμων, παραγόντων, ιατρών, φυσικοθεραπευτών, δημοσιογράφων. Η ευγένειά τους, η προθυμία τους να σε βοηθήσουν στο καθετί, έστω και αν δεν γνώριζαν Αγγλικά, το χαμόγελο στα μάτια τους (αφού η μάσκα κάλυπτε το στόμα), αλλά και η «έως εκνευριστική» πειθαρχία τους, που σημαίνει ταυτόχρονα και έλλειψη ευελιξίας και πρωτοβουλίας, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων των επισκεπτών στο Τόκιο.
Η απουσία θεατών από τα στάδια, που «πλήγωσε» πραγματικά τους Ιάπωνες φιλάθλους, που περίμεναν τόσα χρόνια για να δουν από κοντά τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, ήταν ίσως το πιο μελανό σημείο των φετινών Ολυμπιακών, αφού έλειπε αυτός ο φανταστικός παλμός που δίνει ο κόσμος. Ταυτόχρονα, το κράτος της Ιαπωνίας έχασε πολύ μεγάλα έσοδα που θα έφερναν οι «αθλητικοί τουρίστες» από όλο τον κόσμο. Παρά την απουσία φιλάθλων από τα στάδια, οι αθλητές έζησαν έντονα τη διοργάνωση, αφού προετοιμάζονταν γι’ αυτήν πέντε χρόνια και κάποιοι κατέγραψαν νέα παγκόσμια ρεκόρ, νέα ολυμπιακά ρεκόρ, νέα εθνικά ρεκόρ, νέες ατομικές επιδόσεις… Ιδιαίτερα στον στίβο, οι επιδόσεις που είδαμε ήταν φανταστικές έως εξωπραγματικές και στις 9 ημέρες διεξαγωγής του.
Για τον καθένα που έλαβε μέρος στους πιο ιδιαίτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας, οι αναμνήσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (8/8/21). Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο μαζεύτηκαν σχεδόν όλοι όσοι έμειναν στην ιαπωνική πρωτεύουσα, για να αποχαιρετήσουν την 32η κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο. Για να πούμε ένα τεράστιο «arigato Tokyo» (ευχαριστώ Τόκιο), να δούμε το συγκινητικό σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας και την παράδοση της Ολυμπιακής Σημαίας από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ στη δήμαρχο Παρισίων Αν Ιδάλγο. Ταυτόχρονα, οι Γάλλοι ύψωσαν στον Πύργο του Άιφελ τη μεγαλύτερη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία, για να γιορτάσουν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης, για τη δικιά τους φιλοξενία το 2024.
Το τελετουργικό…
Από το βράδυ του Σαββάτου (7/8) διαπερνά την Ιαπωνία και το Τόκιο ο τυφώνας Μιρινάε, με τη βροχή να ήταν ακατάπαυστη, και κάποιες φορές πολύ έντονη, με τους ανέμους ευτυχώς να μην έχουν τεράστια ένταση. Αυτό δυσκόλεψε αρκετά τους Ιάπωνες στην προετοιμασία της Τελετής Λήξης, όμως, φάνηκαν τυχεροί, αφού μέχρι το βράδυ τα σύννεφα ήταν ελάχιστα. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία για έγκαιρη έναρξη στις 20:00, με την είσοδο της ιαπωνικής σημαίας, της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου των διοργανωτών και την είσοδο στο στάδιο των αθλητών που βρισκόντουσαν στο Τόκιο. Το εορταστικό κομμάτι άνοιξαν οι «Ska Paradise Orchestra», με ποπ μουσική κυρίως και διάφορα χορευτικά με συμμετοχή διαφορετικών εθνικοτήτων χορευτών, για να τιμήσουν και τον τίτλο της βραδιάς «Worlds we share». Στις 21:00 ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος προς τιμήν της εμπνεύστριας των Αγώνων, της Ελλάδας και έγινε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ακολούθως έγιναν οι απονομές στους νικητές του Μαραθωνίου γυναικών και ανδρών.
Πρώτη συγκίνηση της βραδιάς η αναγνώριση και συμβολική τιμή στους χιλιάδες εθελοντές, στους οποίους πραγματικά βγάζουμε το καπέλο και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υπομονή τους και τη βοήθεια που πρόσφεραν σε όλους, έστω και αν δεν γνώριζαν Αγγλικά. Οι διοργανωτές τίμησαν στη συνέχεια την καταγωγή τους, παρουσιάζοντας παραδοσιακή μουσική, χορούς και φεστιβάλ, με βίντεο αλλά και ζωντανά στο στάδιο, γιατί Ιαπωνία δεν είναι μόνο το Τόκιο… Η καταπληκτική φωνή τενόρου (δεν μας ανέφεραν το όνομά του) στον Ολυμπιακό Ύμνο, έφερνε ταυτόχρονα την υποστολή της Ολυμπιακής Σημαίας, με τη δήμαρχο του Τόκιο Κόικε Γιουρίκο, να την παραδίδει στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ακολούθως με τη σειρά του να την παραδίδει στη δήμαρχο Παρισίων Αν Ιδάλγο, για τη διοργάνωση των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων το 2024. Μετά την ανάκρουση της Μασσαλιώτισσας, άρχισαν τα πλάνα από το Παρίσι, από τα γαλλικά αεροπλάνα και τον κόσμο κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, να γιορτάζει την ανάληψη των επόμενων Ολυμπιακών.
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σέικο Χασιμότο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έκαναν τον απολογισμό τους, με τον κ. Μπαχ, αφού ανέφερε πως «Το Τόκιο 2020 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης», να κηρύσσει τη λήξη των αγώνων. Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον βωμό με την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία άρχισε σιγά – σιγά να σβήνει, αφού έκλεινε η μανόλια, καθώς ο βωμός είχε το σχήμα αυτού του ιαπωνικού φυτού και έκρυψε μέσα της τη φλόγα. Κι εκεί τα φώτα έμειναν σβηστά, ο κόσμος χειροκρότησε παρατεταμένα, το δάκρυ αυθόρμητο και πάλι και κάπου εκεί η γιορτή τελείωσε. Οι Ιάπωνες κέρδισαν το μεγαλύτερο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων Ένα ARIGATO έμεινε γραμμένο στους φωτεινούς πίνακες και ο κόσμος πήρε τον δρόμο για το Ολυμπιακό Χωριό, για τα ξενοδοχεία και από αύριο για την πατρίδα. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Παρίσι σε τρία χρόνια…
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των 32ων Ολυμπιακών, με την αρκετά καλή παρουσία της κυπριακής αποστολής στο Τόκιο, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη διοικητική ομάδα, τον αρχηγό Ανδρέα Θεοφυλάκτου, τους άμεσους συνεργάτες του Γιώργο Παναγίδη και Γιώργο Κορέλλη, τον ιατρό μας Γεώργιο Πάνο, τους φυσικοθεραπευτές μας Γιώργο Στούππα και Νίκο Καραολή, καθώς και τον λειτουργό Τύπου της ΚΟΕ Νίκο Σοφιόπουλο και τον φωτογράφο Πάρι Ανδρέου, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες. Η συμβολή του καθενός ήταν σημαντικότατη, ώστε να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο της κάλυψης των Αγώνων, εν μέσω περιορισμών λόγω της πανδημίας και όχι μόνο. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ το απευθύνω στους 15 αθλητές και αθλήτριές μας, που μας εκπροσώπησαν σε αυτούς τους Ολυμπιακούς, επειδή μάς έκαναν να ζήσουμε εντονότατες στιγμές, να νιώσουμε την αγωνία τους στη διάρκεια της προσπάθειάς τους και να μεταφέρουμε σε όλο τον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου τα αρκετά καλά τους αποτελέσματα.
ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ