Την εκτίμηση ότι το ζήτημα που προέκυψε με τον EastMed δεν είναι γεωπολιτικό εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Δένδιας υποστηρίζει ότι «Οι εξελίξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αφορούν πρωτίστως στην οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες του έργου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει υποδειγματική τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ και κάνει ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) η οποία, όπως λέει, «συνιστά αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιφέρειας».
Ο Νίκος Δένδιας εκφράζει, επίσης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Συγκρατώ ότι ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί. Δεν πρόκειται για «τήρηση ισορροπιών». Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», καταλήγει ο Ν. Δένδιας.