Χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία απέτισαν τον τελευταίο φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη.

Ο κόσμος περίμενε  για ώρες στην ουρά ώστε να προσκυνήσουν την σορό που εκτέθηκε στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

Αλλά για τον άνθρωπο που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά υπήρξε και υπαίτιος για την διάλυση της ΕΣΣΔ δεν έγινε κρατική κηδεία.

Στο εσωτερικό της αίθουσας ακουγόταν πένθιμη μουσική  ενώ ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πορτρέτο του κ. Γκορμπατσόφ κρεμόταν από έναν εξώστη.

Όταν το φέρετρο του πρώην ηγέτη μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Novodevichy, επικεφαλής της νεκρώσιμης πομπής ήταν ο στενός φίλος του και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ. Ο δημοσιογράφος κρατούσε ψηλά ένα πορτρέτο του εκλιπόντος Σοβιετικού ηγέτη.

Εκατοντάδες ήταν και  τα  στεφάνια – από την οικογένεια του κ. Γκορμπατσόφ, τους συντρόφους του, κυβερνητικές υπηρεσίες   και ξένες πρεσβείες.

Όταν το φέρετρο κατέβηκε στον τάφο, η στρατιωτική μπάντα έπαιξε τον ρωσικό εθνικό ύμνο και ακολούθησε χαιρετισμός με όπλα. Ο Γκορμπατσόφ τάφηκε δίπλα στη σύζυγό του Ράισα, η οποία πέθανε το 1999.

O Πούτιν  και κανένας Ευρωπαίος ηγέτης, εκτός από τον Βίκτορ Όρμπαν δεν παρέστησαν στην κηδεία. Ο Ρώσος Πρόεδρος μετέβη την Πέμπτη στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου πέθανε ο 91χρονος Γκορμπατσόφ, και κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο ανοικτό φέρετρο , τήρησε ενός λεπτού σιγή και έσκυψε το κεφάλι του σε ένδειξη σεβασμού.

Ωστόσο στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε καν ημέρα εθνικού πένθους.

naftemporiki.gr.