Το Υπουργειο Μεταφορών στήριξε πέραν των 85 κοινοτήτων και δήμων με χορηγίες που ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, στον χαιρετισμό του κατά την 34η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, τα τελευταία χρόνια ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου αυξήθηκε κατά 450%, από €32 εκ. το 2015 στα €176 εκ. το 2023, προσθέτοντας πως μέσα από σκληρή δουλειά «πετύχαμε να έχουμε υπό κατασκευή σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα, τα οποία ήταν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και φορέων για δεκαετίες. Πρόκειται για έργα που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα οποία είχε θέσει στις προτεραιότητές του».

Ανέφερε επίσης πως τα έργα που έχει σήμερα υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Μεταφορών ξεπερνούν το €1,9 δισ. και εάν προστεθεί σε αυτό το ποσό και η επένδυση στο Λιμάνι και τη Μαρίνα Λάρνακας, ύψους €1,2 δισ., τα έργα αυτά ξεπερνούν τα €3,1 δισ.

Ο Υπουργος Μεταφορών είπε ακόμη πως «στηρίξαμε πέραν των 85 κοινοτήτων και Δήμων σε ολόκληρη την Κύπρο, με χορηγίες που ξεπερνούν τα €19 εκ., προχωρήσαμε στη συντήρηση και αποκατάσταση 151 Αρχαίων Μνημείων και εκκλησιών με την πλήρη κάλυψη του κόστους ύψους €5.78 εκ., προχωρήσαμε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των Μουσείων Πάφου και Λάρνακας, ιδρύσαμε το Μουσείο Λεδρών, υλοποιήσαμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου και έχουμε σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Κυπριακό Μουσείο, το οποίο θα αποτελεί ένα στολίδι για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Με δική μας πρωτοβουλία θεσμοθετήσαμε τη δωρεάν είσοδο στα Μουσεία που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Σημείωσε στη συνέχεια πως βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης σημαντικός αριθμός πολυαναμενόμενων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου-Πόλης, Λεμεσού-Σαΐττα, Αστρομερίτη-Ευρύχου, ο περιμετρικός της Λευκωσίας, τα οδικά δίκτυα Γερμασόγειας-Ακρούντας-Διερώνας-Αρακαπά, Λάρνακας-Δεκέλειας, και Δερύνειας-Σωτήρας, και το έργο του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου (τμήμα Ανάγυια–Αγροκηπιά).

Επίσης, σημείωσε πως επετεύχθη η ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα Μεταφορών της επέκτασης του εσωτερικού δικτύου στην Κύπρο, με επέκταση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου μέχρι τον Αγρό και την Κυπερούντα, «μια σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία αφού στο μέλλον θα μπορεί κάποιος από τη Λεμεσό να ταξιδεύει για τη Λευκωσία μέσω αυτού του οδικού δικτύου».

Κλείνοντας, ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε την Ένωση Κοινοτήτων που τον τίμησε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι οι κοινότητες, οι κοινοτάρχες, οι άνθρωποι της το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τα τελευταία χρόνια λέει πολλά για εμένα».

Πηγή: ΚΥΠΕ