Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετέβη σήμερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «το Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, “ενός εξαίρετου Πρόεδρου, ενός αφοσιωμένου Ευρωπαίου ηγέτη και ενός άνδρα με όραμα και αρχές”, όπως τον χαρακτήρισε.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έγραψε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος έγραψε «είχα το προνόμιο να γνωρίσω τον David Sassoli και να εργαστώ μαζί του και πάντοτε θα τον θυμάμαι ως ένα εξαίρετο Πρόεδρο, έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο ηγέτη και ένα άνδρα με όραμα και αρχές που ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται άοκνα για μια δημοκρατική, ενωμένη, αποτελεσματική και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Κύπρος και η Ευρώπη, πρόσθεσε, έχουν χάσει ένα καλό φίλο. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια και τους οικείους του όπως και με τον λαό της ιδιαίτερης του πατρίδας, της Ιταλίας. Αντίο αγαπητέ Πρόεδρε και Φίλε», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμπλήρωσε πως “ο απελθών Πρόεδρος της Ευρωβουλής κ. Σασόλι υπήρξε ένας Ευρωπαίος οραματιστής, ένας πραγματικά προασπιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και άφησε τη σφραγίδα του σαν Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Είμαι βέβαιος ότι η όλη πορεία του αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και τον κάθε πολίτη που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και αξίες”.