Οι εργασίες κατασκευής από τον αμερικανικό στρατό τεχνητού, προσωρινού λιμένα, ο οποίος αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Μπροστά στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε στις αρχές του Μαρτίου το σχέδιο για την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει κατά 50% και πλέον την εγκατάσταση του λιμανιού» αυτού, είπε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο λιμένας, το κόστος της κατασκευής του οποίου αναμένεται να ανέλθει σε κάπου 320 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να είναι επιχειρησιακός στις αρχές του τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις παραδόσεις μέσω χερσαίων οδών, επιμένει παράλληλα η Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πήγε χθες στο Κερέμ Σαλόμ, σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Προχθές Τρίτη η Ιορδανία έκανε λόγο για «αληθινή και μεγάλη πρόοδο» στον ρυθμό εισόδου βοήθειας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως μένουν «πολλά να γίνουν ακόμη».

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επισήμανε για ακόμη μια φορά την περασμένη εβδομάδα ότι το σύνολο των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας (2,4 εκατ.) αντιμετωπίζει διατροφική ανασφάλεια.