Πεπεισμένος ότι το νέο Σχέδιο, με ονομασία «ΚτίΖΩ», θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, ως προς την ολιστική και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη διαχείριση των Κυβερνητικών Οικισμών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση του σχεδίου για αναδόμηση ή επιδιόρθωση προσφυγικών πολυκατοικιών ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε το νέο σχέδιο ως την πιο δραστική παρέμβαση του κράτους στο τομέα της στέγασης τα τελευταία 50 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες, θα καταρτιστεί ένα πλάνο δράσεων για ενημέρωση των δικαιούχων και όλων των ενδιαφερομένων. Με ενημερωτικές εκστρατείες, θα γίνει μια επιχείρηση να επεξηγηθεί αναλυτικά το σχέδιο στον κόσμο.

«Δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, θα συνεισφέρει ουσιαστικά ο ιδιωτικός τομέας που δραστηριοποιείται στην οικοδομική βιομηχανία», είπε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας, για τους οποίους θα πρέπει να είναι δεδομένη η ασφάλεια και οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Σχέδιο αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας στο πλαίσιο χάραξης μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής του Κράτους με άξονα τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στέγασης.

Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την επιδιόρθωση ή ανοικοδόμηση 358 προσφυγικών πολυκατοικιών βρίσκονται σε ένα οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κατεδάφιση και αναδόμηση των πολυκατοικιών θα αρχίσει άμεσα από 43 πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες.

Στον οδηγό μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τις κατηγορίες των δικαιούχων, τα ποσά των ενοικίων που θα καταβάλουν προσωρινά, όσοι θα περιμένουν την ανέγερση νέας στέγης αλλά και τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικαιούχοι για αγορά νέου διαμερίσματος. Σημαντική παράμετρος ότι η συνεισφορά των ιδιοκτητών θα πρέπει να καταβληθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης του έργου.